Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Βερίκοκο πυρήνας πικρός, ΒΙΟ

Ταυτότητα: Η βερικοκιά (Prunus armeniaca επιστημονικά) είναι ένα σχετικά χαμηλό δέντρο, που ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Ροδιδών και συγγενεύει με την αμυγδαλιά, την κερασιά, τη ροδακινιά και τη δαμασκηνιά. Η καταγωγή της τοποθετείται στην Άπω Ανατολή και πιθανότατα στο δυτικότερο τμήμα της Κίνας, ενώ στην Ευρώπη φαίνεται πως έφτασε, μέσω της Περσίας και της Αρμενίας,  περίπου τον 1o αιώνα π.Χ., μια και οι συγγραφείς της κλασικής αρχαιότητας δεν κάνουν καμιά αναφορά σε αυτήν. Σήμερα, μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως είναι η Τουρκία και το Ιράν, ενώ στην Ε.Ε. τα πρωτεία κρατούν η Ιταλία και η Γαλλία. Εκτός από τη νόστιμη και αρωματική σάρκα του βερίκοκου, με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, αρκετοί λαοί συνήθιζαν να καταναλώνουν τους πυρήνες, τα  σπέρματα του καρπού, είτε ως τροφή, είτε ως φάρμακο, κυρίως στη κινέζικη παραδοσιακή ιατρική. Πάντως, η κατανάλωση ωμών πυρήνων, ειδικά από τις «πικρές» ποικιλίες, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς περιέχουν αμυγδαλίνη, μια ουσία που μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων μπορεί να αποδώσει υδροκυάνιο. Γι’ αυτό και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει ανώτατα όρια ημερήσιας κατανάλωσης ωμών πυρήνων βερίκοκου.

Μορφή: Ολόκληροι σπόροι, που μοιάζουν με μικρά αμύγδαλα.

Αρώματα και γεύση: Χαρακτηριστικά αρώματα και γεύση, που θυμίζουν έντονα πικραμύγδαλο.

 Στην κουζίνα: Οι πικροί πυρήνες βερίκοκου θα δώσουν το ευχάριστο άρωμα και την πικρούτσικη γεύση τους σε μαρμελάδες, μπισκότα, αλλά και σε σπιτικά λικέρ.

Ταιριάσματα: Σύμφωνα με σύσταση του ΕΦΕΤ, οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν ωμούς μέχρι δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου την ημέρα, ενώ τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες καλό είναι να τους αποφεύγουν.