Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Γαριφαλόκαρφα χοντρά (Κομόρες)

Ταυτότητα: Το μπαχαρικό γαρίφαλο φυσικά δεν συνδέεται με το ομώνυμο λουλούδι. Πρόκειται για ένα από τα πολύτιμα προϊόντα που για χάρη τους ξέσπασε ο «Πόλεμος των Μπαχαρικών» ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ολλανδία, τον 17ο αιώνα, με θέατρο κυρίως τις ακτές και τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Κατάγεται από τα νησιά Μολούκες και στην πραγματικότητα πρόκειται για τα αποξηραμένα μπουμπούκια του δέντρου Syzygium aromaticum, που λέγεται επίσης Ευγενία η καρυόφυλλος (Eugenia caryophyllata). Στα νησιά Κομόρες, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αφρικής, ευδοκιμεί η Eugenia comoriensis, με πιο χοντρούς καρπούς που θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας.

Μορφή: Όταν αποξηραίνονται τα αρωματικά μπουμπούκια του «γαριφαλόδεντρου», παίρνουν σκούρο καφέ χρώμα και μοιάζουν με καρφιά, γι’ αυτό και ονομάζονται γαριφαλόκαρφα ή μοσχοκάρφια.

Αρώματα & γεύση: Το άρωμά του, που οφείλεται κυρίως στην χημική ουσία Ευγενόλη, είναι χαρακτηριστικό και επίμονο, ενώ η έντονη γεύση του αρχίζει μεν γλυκά, αλλά καταλήγει σε πικάντικο κάψιμο, γεγονός που υπαγορεύει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Στην κουζίνα: Συμμετέχει σε ζωμούς κρέατος (βάσεις), στο στιφάδο και στις εκφραστικές ανατολίτικες σάλτσες τομάτας. Αρωματίζουν σιρόπια, μηλόπιτες, γλυκιές κολοκυθόπιτες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κοκτέιλ, αφεψήματα και το ζεστό κρασί (Glühwein).

Ταιριάσματα: Αποτελεί απαραίτητο συστατικό των μειγμάτων των κινέζικων 5 μπαχαρικών και των ινδικών γκάραμ μάσαλα (garam masala). Συνδυάζεται με το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το καρδάμωμο, την κανέλα, το τσίλι, τον κόλιανδρο, το μαραθόσπορο, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το περικάρπιο του, τον ταμάρινθο, αλλά και με τα κρεμμύδια και τη σοκολάτα.

error: Content is protected !!