Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Η συντήρηση των μπαχαρικών

Τα Μπαχαρικά, με τη στενή σημασία της λέξης φυσικά, όπως τη χρησιμοποιούμε στη γαστρονομία, έχουν μακρά διάρκεια ζωής.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν διάρκεια που μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια. Στην πραγματικότητα δεν έχουν ημερομηνία λήξης, με την έννοια ότι αν κάποιος τα καταναλώσει πέρα από αυτή, δεν θα υποστεί οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου χάνουν την αρωματική και τη γευστική τους ένταση, ενώ σε μερικά από αυτά, ιδιαίτερα όταν είναι σε μορφή σκόνης, όπως για παράδειγμα στην πάπρικα και τον κουρκουμά, εξασθενεί και το χρώμα τους. Για να διατηρήσουν, λοιπόν, τα μπαχαρικά μας τα χαρακτηριστικά τους και να μας προσφέρουν την ευχαρίστηση που περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνθήκες συντήρησης αποτελούν τον απόλυτο και καθοριστικό παράγοντα.

Κατ’ αρχάς λοιπόν ας τα προφυλάξουμε από τους τέσσερεις μεγάλους εχθρούς τους.

  • Το φως και ιδιαίτερα το ηλιακό, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα αλλοιώσει όχι μόνο το χρώμα, αλλά και το άρωμά τους. Προτιμήστε για την αποθήκευσή τους αδιαφανή κουτιά ή βάζα κατάλληλα για τρόφιμα. Αν πάλι σας αρέσουν τα γυάλινα βάζα, τοποθετήστε τα σε ένα κλειστό ντουλάπι ή σε ράφια αλλά σε σημείο χωρίς έντονο και άμεσο φως.
  • Η υγρασία, θα μετατρέψει γρήγορα τα μπαχαρικά, ιδιαίτερα τις σκόνες, σε ενιαία «μάζα» και θα επηρεάσει τη γεύση τους, ενώ επιπλέον ευνοεί την ανάπτυξη διάφορων μικροοργανισμών ή εντόμων. Ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα που κάνουμε, κυρίως από βιασύνη, είναι να προσθέτουμε τα μπαχαρικά κατευθείαν από το βαζάκι, πάνω από την κατσαρόλα που βράζει ή να χρησιμοποιούμε βρεγμένο κουτάλι.
  • Η υψηλή θερμοκρασία, ειδικά αν η έκθεση σε αυτή είναι παρατεταμένη, αδυνατίζει τα αρώματα και τη γεύση. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, αποτελεί τον λιγότερο επικίνδυνο από τους τέσσερεις εχθρούς των μπαχαρικών.
  • Ο ατμοσφαιρικός αέρας λειτουργεί βλαπτικά με δυο τρόπους. Αφενός με την υγρασία που συνήθως περιέχει και αφετέρου με το οξυγόνο, που επιταχύνει την οξείδωση των πιο ευαίσθητων συστατικών των μπαχαρικών. Επομένως, τα δοχεία αποθήκευσης θα πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς.

Συνοψίζοντας: Διατηρούμε τα μπαχαρικά μας σε αεροστεγή κουτιά ή βάζα, σε χώρο σκοτεινό, ξηρό και δροσερό. Ένα ντουλάπι της κουζίνας, όχι πάνω από την εστία του μαγειρέματος ή άλλη πηγή θερμότητας, θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Μερικά μπαχαρικά, όπως η βανίλια (σε ολόκληρους λοβούς), είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην απορρόφηση οσμών από το περιβάλλον και απαιτούν ξεχωριστή φροντίδα. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι.

Επίσης, θυμηθείτε ότι τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, από τα αλεσμένα (σε σκόνη). Γι’ αυτό, τούτα τα τελευταία, προτιμάμε να τα αγοράζουμε σε μικρότερες ποσότητες και πιο συχνά.

Οι ίδιοι κανόνες συντήρησης ισχύουν και για τα αρωματικά βότανα, στην αποξηραμένη τους μορφή, μόνο που καλό είναι να υπολογίζετε ότι η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη σε σχέση με τα μπαχαρικά.