Ταυτότητα: Καρκαντέ ή Carcade, ονομάζεται στην πραγματικότητα ένα ρόφημα πολύ δημοφιλές στην κεντρική και την ανατολική Αφρική, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και την Αιθιοπία, που παρασκευάζεται από τους κάλυκες του φυτού Ιβίσκος η σαβδαρίφη (Hibiscus sabdariffa). Το φυτό, γνωστό επίσης ως Ιβίσκος της Ερυθραίας, είναι ένα από τα σχεδόν 300 είδη Ιβίσκων, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την μπάμια, το βαμβάκι και το κακάο. Αυτές οι συγγένειες ίσως να εξηγούν και την τριπλή χρήση των Ιβίσκων, που τα φύλλα τους μαγειρεύονται ως λαχανικό, οι ίνες τους χρησιμοποιούνται στην υφαντουργία, ενώ οι κάλυκες των λουλουδιών δίνουν ένα δροσιστικό ρόφημα, στο οποίο η λαϊκή παράδοση κάποιων χωρών αποδίδει και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Μορφή: Αποξηραμένοι κάλυκες ιβίσκου, με βαθυκόκκινο, σχεδόν μαύρο χρώμα, που θυμίζει μαόνι ή έβενο.
Αρώματα και γεύση: Έντονο, σχεδόν μεθυστικό άρωμα, γλυκό και πικάντικο συγχρόνως. Η γεύση είναι αρκετά όξινη και ελαφρά στυφή, χαρακτηριστικά που κάνουν το Καρκαντέ δημοφιλές.
Στην κουζίνα: Ετοιμάστε απολαυστικά ροφήματα με το ιδιαίτερο άρωμα του ιβίσκου. Ο πιο απλός τρόπος είναι να βράσετε νερό, να σβήσετε τη φωτιά και να αφήσετε τους κάλυκες του ιβίσκου, σε αναλογία περίπου 10 μέρη νερό προς ένα μέρος κάλυκες, να εκχυλιστούν για 10-15 λεπτά ή μέχρι το νερό να γίνει βαθυκόκκινο. Σουρώνετε, προσθέτετε ζάχαρη, ανάλογα με τη γεύση σας, αφήνετε να κρυώσει και το παγώνετε στο ψυγείο ή το καταναλώνετε ζεστό ως τσάι. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ, μέντα, λεμόνι, λάιμ ή και, γιατί όχι, λίγο ρούμι.
Ταιριάσματα: Αγαπά την κανέλα, το γαρίφαλο, τον δυόσμο, τη μέντα, το τζίντζερ και το λεμόνι.