Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Μικρά μυστικά για μεγαλύτερη απόλαυση

Τα μπαχαρικά, αλλά και γενικότερα τα κάθε λογής αρτύματα, έχουν τα δικά τους μικρά μυστικά, που αφορούν, πέρα φυσικά από τους κανόνες συντήρησής τους, στην προμήθεια, τη δοσολογία, την προετοιμασία, ακόμα και τον χρόνο που αυτά προστίθενται στο φαγητό. Λεπτομέρειες ίσως, που όμως μπορούν να βελτιώσουν ή να αποδυναμώσουν το αποτέλεσμα της μαγειρικής μας προσπάθειας. Ας δούμε μερικές από αυτές, μέσα από την σχεδόν 80χρονη εμπειρία του ΜΠΑΧΑΡ.

Επιλογή

  • Έχει συμβεί σε όλους να αγοράσουμε κάποιο μπαχαρικό, αρωματικό βότανο ή μείγμα γιατί μας άρεσε το χρώμα ή το άρωμά του ή ακόμα επειδή το ζητούσε η συνταγή, να το χρησιμοποιήσουμε μια-δυο φορές και στη συνέχεια να ξεχαστεί στο βάθος ενός ντουλαπιού, μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Γιατί; Μα γιατί απλά δεν ταίριαζε με τα φαγητά που συνήθως μαγειρεύουμε και γρήγορα λησμονήσαμε την ύπαρξή του. Στο ντουλάπι μας λοιπόν καλό είναι να βρίσκονται κατ’ αρχάς τα αρτύματα που συμβαδίζουν με τις γευστικές μας προτιμήσεις, το είδος των πρώτων υλών (π.χ. λαχανικά, λευκά κρέατα, ψάρια), που αγαπάμε και τον τύπο της κουζίνας που συχνότερα μαγειρεύουμε (παραδοσιακή, μεσογειακή, ινδική κλπ). Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως σταματάμε να αναζητάμε καινούργιες ιδέες. Ρωτάμε, συμβουλευόμαστε τους ειδικούς (άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει το Μπαχάρ), δοκιμάζουμε, και ό,τι μας ταιριάζει το εντάσσουμε στο μαγειρικό μας οπλοστάσιο.

Τακτοποίηση

Μπορεί για μερικούς από εμάς η τακτοποίηση να μην είναι το δυνατό μας σημείο, όμως για τα αγαπημένα μας μπαχαρικά πρέπει να κάνουμε μια εξαίρεση και αυτά θα μας το ανταποδώσουν. Τι πρέπει να θυμόμαστε;

Βαζάκια με ευανάγνωστες ετικέτες  και ιδανικά ένα μικρό αυτοκόλλητο με την ημερομηνία αγοράς για να είναι εύκολος ο έλεγχος.

Πλύσιμο και καλό στέγνωμα του βάζου, κάθε φορά που το ξαναγεμίζουμε, ακόμα και με το ίδιο μπαχαρικό.

Εύκολη πρόσβαση σε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μας, γιατί είναι κρίμα κάποια να πέφτουν σε αχρηστία επειδή βρέθηκαν στο βάθος ενός ντουλαπιού.

Τακτικός έλεγχος, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, για να βεβαιωθούμε ότι όλα διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Αγορά

Για την αγορά των μπαχαρικών και των βοτάνων αξιοποιήστε τις αισθήσεις σας.

Αξιολογείτε το χρώμα που κατά κανόνα όσο πιο ζωηρό τόσο πιο φρέσκο είναι το μπαχαρικό – ειδικά στις σκόνες.

  • Ελέγχετε την εμφάνιση των ολόκληρων σπόρων ή καρπών ή ό,τι άλλο για ασυνήθιστα σκασίματα, αλλοιώσεις, ακόμα και για ίχνη μούχλας. Τα τρίβετε πάντα ανάμεσα στις παλάμες σας, είτε πρόκειται για μείγματα είτε για αυτούσια προϊόντα, και τα μυρίζετε, για να βεβαιωθείτε ότι το άρωμα διατηρεί την ένταση και τη χροιά του.
  • Μην παραλείπετε να δοκιμάζετε τη γεύση, γιατί μπορεί το άρωμα να σας ικανοποιεί αλλά στο στόμα η εικόνα να είναι διαφορετική.
  • Προτιμάτε να αγοράζετε τα κάθε είδους αρτύματα της κουζίνας σας από σημεία πώλησης με μεγάλη κίνηση, που ανανεώνουν γρήγορα το απόθεμά τους, διατηρώντας το πάντα φρέσκο. Μη διστάζετε να ζητήσετε πληροφορίες από τους πωλητές για τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις των προϊόντων. Η ακρίβεια και η πληρότητά τους αποτελεί κριτήριο για την επιλογή σας.
  • Επιλέγετε να αγοράζετε μικρές ποσότητες και πιο συχνά. Έτσι τα βότανα και τα μπαχαρικά σας θα είναι πάντα φρέσκα, αποδίδοντας το βέλτιστο των χαρακτηριστικών τους.

Χρήση

  • Θυμηθείτε ότι, με λίγες εξαιρέσεις, τα αποξηραμένα βότανα έχουν ισχυρότερα αρώματα και γεύση από τα αντίστοιχα φρέσκα. Σε γενικές γραμμές, για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του καφέ αποξηραμένου δυόσμου αντιστοιχεί σε μια κουταλιά της σούπας φρέσκου, υπάρχει δηλαδή μια αναλογία 1:3 περίπου. Πάντως ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσετε την ποσότητα ενός αρτύματος στο φαγητό είναι η δοκιμή. Προσθέτετε λίγο, δοκιμάζετε και ξαναπροσθέτετε αν χρειάζεται. Από αυτή την άποψη, τα μπαχαρικά σε μορφή σκόνης εξυπηρετούν περισσότερο, μια και επιτρέπουν ακριβέστερη μέτρηση της ποσότητας. Εννοείται ότι μπαχαρικά με έντονη προσωπικότητα, όπως τα πιπέρια, οι καυτερές πιπεριές, αλλά και το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο ή το τζίντζερ, απαιτούν αυξημένη προσοχή.
  • Τα έτοιμα μείγματα για συγκεκριμένα πιάτα ή είδος κουζίνας, όπως αυτά που σε απίστευτη ποικιλία προτείνει το Μπαχάρ, αποτελούν πάντα μια ασφαλή και εύκολη λύση. Δοκιμάστε, ανακαλύψτε, βρείτε τις δοσολογίες που σας αρέσουν και μεταμορφώστε την κουζίνα σας. Χρειάζεται μόνο να έχετε εμπιστοσύνη στον προμηθευτή σας, γιατί, όχι σπάνια, κάτω από την ίδια ονομασία κρύβονται διαφορετικές συνθέσεις, με φθηνότερες πρώτες ύλες.
  • Κάθε άρτυμα έχει διαφορετική συμπεριφορά και αντοχές στο μαγείρεμα, άρα διαφέρει και η χρονική στιγμή που θα τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ως γενικό κανόνα, αλλά με αρκετές εξαιρέσεις, κρατάμε ότι τα τριμμένα μπαχαρικά, τα μείγματα και τα αποξηραμένα βότανα είναι προτιμότερο να προστίθενται προς το τέλος του μαγειρέματος, ενώ τα «ολόκληρα» μπαχαρικά στο αρχικό στάδιο.

Αρκετά «ολόκληρα» μπαχαρικά, σε μορφή σπόρων ή καρπών, κερδίζουν σε αρωματική ένταση από ένα γρήγορο «καβούρδισμα» στο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς ή και με λιπαρή ουσία. Μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αυτούσια, είτε αλεσμένα στο μύλο. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ινδία για μπαχαρικά όπως ο κόλιανδρος, τα πιπέρια, το κύμινο, το σησάμι, το καρδάμωμο και οι κόκκινες πιπεριές.