Ταυτότητα: Η σάλτσα στρειδιών αποτελεί σημαντικό υλικό στις κουζίνες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στην αυθεντική της μορφή παράγεται με το αργό μαγείρεμα στρειδιών σε νερό, μέχρι ο ζωμός τους να αποκτήσει πυκνή υφή και σκούρο καφέ χρώμα. Aυτή την πολύ αρωματική και πλούσια σε γεύση σάλτσα, τη συναντάμε ως nau lai (Κίνα), ως hoy muk chan και hoy nangrom (Ταϊλάνδη), ως tiram batu
(Μαλαισία) και ως talaba (Φιλιππίνες).
Μορφή: Παχύρρευστη και βελούδινη, με χρώμα βαθύ που θυμίζει καραμελωμένη ζάχαρη ή πετιμέζι.
Αρώματα & γεύση: Τα αρώματά της είναι έντονα και θυμίζουν αποξηραμένα μανιτάρια, αφήνοντας συγχρόνως και μια αίσθηση ιωδίου, ενώ η γεύση της είναι πληθωρική, καθώς τα στρείδια θεωρούνται από τις πλουσιότερες τροφές σε umami. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται προσοχή όταν τη χρησιμοποιούμε sε ψάρια που έχουν πολύ ντελικάτη γεύση.
Στην κουζίνα: Η σάλτσα στρειδιών θεωρείται ιδανική για το γρήγορο σοτάρισμα (stir-fry) στο τηγάνι γουόκ (wok), όπου θα δώσει το ιδιαίτερο άρωμά της στο κοτόπουλο, το ψάρι, τις γαρίδες και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, κινέζικο λάχανο).
Ταιριάσματα: Συνδυάζεται με το σκόρδο, το σχοινόπρασο, τους ξηρούς καρπούς και τις διάφορες καυτερές πιπεριές.
Ευριπίδου 31, Αθήνα
info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225