Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Σαλέπι, σε σκόνη

Ταυτότητα: Ο όρος σαλέπι δεν περιγράφει μόνο το γνωστό, θερμαντικό ρόφημα, που αποτελεί, με έναν τρόπο, σήμα κατατεθέν της Κωνσταντινούπολης, αλλά  και την πρώτη ύλη από την οποία προέρχεται. Ένα είδος «αλεύρι», που παράγεται από διάφορα φυτά της οικογένειας της Ορχιδέας, κυρίως την Orchis mascula (Ορχιδέα η άρρην) και την Orchis militaris (Ορχιδέα η στρατιωτική), και πιο συγκεκριμένα από τη ρίζα τους η οποία σχηματίζει δύο χαρακτηριστικούς δίδυμους κονδύλους. Οι κόνδυλοι ζεματίζονται πρώτα για να απομακρυνθεί το πικρό, αιθέριο έλαιο που περιέχουν, στη συνέχεια αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε σκόνη. Το σχήμα των κονδύλων, εκτός από το όνομα που έδωσε σε ολόκληρη τη βοτανολογική οικογένεια (Orchidaceae-Ορχεοειδή), δημιούργησε διάφορους μύθους και δοξασίες, σχετικά με αφροδισιακές ιδιότητες των φυτών, από τη ρωμαϊκή ακόμα εποχή. Η διαδεδομένη στην Ελλάδα Ορχιδέα η άρρην, λέγεται επίσης «σερνικοβότανο».

Μορφή: Πούδρα, με ανοιχτό μπεζ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Πολύ ευχάριστο, λουλουδάτο άρωμα, που θυμίζει… παγωτό καϊμάκι, καθώς το σαλέπι αποτελεί μια από τις συνηθέστερες ύλες για τον αρωματισμό του, ειδικά στις παραδοσιακές εκδοχές του τούρκικου dondurma. Η γεύση του είναι ελάχιστα γλυκιά, με ένα ανεπαίσθητα πικάντικο τελείωμα.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε το σαλέπι σε σκόνη, για να ετοιμάσετε, εύκολα και γρήγορα, ένα απολαυστικό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά, ένα ποτήρι γάλα, μία κουταλιά του καφέ σαλέπι σε σκόνη, μια κουταλιά ζάχαρη και να προσθέσετε, αν σας αρέσει, λίγη κανέλα από πάνω. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αρωματικά παγωτά με μαστιχωτή υφή.

Ταιριάσματα: Αγαπά την κανέλα, το τζίντζερ και τη βανίλια.

error: Content is protected !!