Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Σταφίδα ξανθή

Ταυτότητα: Η ξανθή σταφίδα προέρχεται από τις αποξηραμένες ρόγες της ποικιλίας σταφυλιού Σουλτανίνα, μιας απύρηνης (χωρίς κουκούτσια) ποικιλίας τριπλής χρήσης, που μάλλον κατάγεται από τη Μέση Ανατολή. Η Σουλτανίνα, που στις Ηνωμένες Πολιτείες ονομάζεται Thompson seedless, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής σταφίδας, με το υπόλοιπο ποσοστό να μοιράζεται σε άλλες ποικιλίες όπως η Μαύρη Κορινθιακή και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Παρότι δεν είναι γνωστό με ακρίβεια πότε άρχισαν οι άνθρωποι να αποξηραίνουν σταφύλια, σίγουρα πρόκειται για μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στην Αρχαιότητα. Ο θρύλος μάλιστα θέλει τον Αννίβα με το στρατό του να περνά τις Άλπεις χάρη ακριβώς στις προμήθειες σταφίδας που είχε μαζί του. Η μέθοδος αποξήρανσης (στον ήλιο, στη σκιά ή σε «τούνελ» θερμότητας), καθώς και οι κατεργασίες που θα προηγηθούν ή θα ακολουθήσουν, καθορίζουν το χρώμα της σταφίδας, το οποίο μπορεί να είναι από φωτεινό ξανθό μέχρι βαθύ κεχριμπαρένιο. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά αλλά και σε εδώδιμες ίνες, βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία, την κατατάσσει αυτοδικαίως στις σύγχρονες υπερτροφές.

Μορφή: Αποξηραμένες ρόγες, μεσαίου μεγέθους, στο χρώμα του παλιού χρυσού.

Αρώματα και γεύση: Χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα και ευχάριστα γλυκιά γεύση.

Στην κουζίνα: Εκτός από την αυτονόητη χρήση τους στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, οι ξανθές σταφίδες αποτελούν βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές από τις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που αγαπούν τον συνδυασμό αλμυρού_γλυκού. Δοκιμάστε τες ακόμα σε σαλάτες ή συνοδεύστε αλμυρά τυριά.  

Ταιριάσματα: Αν χρειαστεί να τις μαλακώσετε, προτιμήστε το ρούμι, το κονιάκ, το αρωματισμένο τσάι ή και τους χυμούς φρούτων. Από τα μπαχαρικά, ταιριάζει εξαιρετικά με τα γαριφαλόκαρφα, τον κόλιανδρο, την κανέλα και το γλυκάνισο.