Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Τριανταφυλλάκια ροζ, Αφρικής

Ταυτότητα: Τα λουλούδια, με ελάχιστες εξαιρέσεις κυρίως στη ζαχαροπλαστική, δεν έπαιζαν μέχρι πρόσφατα κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στις κουζίνες της Δύσης. Αντίθετα, στις κουζίνες της Περσίας, της Τουρκίας και του υπόλοιπου αραβικού κόσμου, χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν λουλούδια στο φαγητό, φρέσκα ή σε αποξηραμένη μορφή. Τα αποξηραμένα μπουμπούκια της Ρόδης της δαμασκηνής (Rosa damascene), που συλλέγονται πριν την ανατολή του ηλίου για να διατηρούν το άρωμά τους, είναι ένα από τα προσφιλή μαγειρικά υλικά στο Μαρόκο, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μορφή: Τα μικρά και εντελώς κλειστά μπουμπουκάκια, όσο είναι φρέσκα, διατηρούν το όμορφο ροζ χρώμα τους, το οποίο παρελθόντος του χρόνου γίνεται πιο αχνό, πιο μπεζ. Ένας εύκολος τρόπος να χρησιμοποιηθούν είναι να αναμειχθούν με χοντρό θαλασσινό αλάτι και καρυκεύματα σε μύλο μπαχαρικών.

Αρώματα και γεύση: Το έντονα τριανταφυλλένιο άρωμα τους, που θυμίζει μόσχο, διατηρείται για αρκετό καιρό αν τα τριανταφυλλάκια φυλάσσονται σε ερμητικά κλειστό βάζο και, ακόμη καλύτερα, στο ψυγείο.

Στην κουζίνα: Συνήθως χρησιμοποιούνται, τριμμένα σε σκόνη, στις μαρινάδες. Στην Ινδία στα κόρμα (korma, μείγμα μπαχαρικών και φαγητό, συνήθως με κοτόπουλο ή κρέας, που παίρνει το όνομά του από το μείγμα) και στα γλυκά γιαουρτοποτά τους, τα λάσι (lassi). Στην Τουρκία αρωματίζουν τα λουκούμια, ενώ η εβραϊκή κουζίνα τα θέλει θρυμματισμένα σε κεφτέδες και σε πουλερικά. Στην Τυνησία τα βάζουν σε σούπες και σε μαγειρευτά, ενώ στο Μαρόκο στην αλμυρογλυκιά περιστερόπιτα παστίγια (pastilla). Συμμετέχουν στο μαροκινό μείγμα μπαχαρικών ρας ελ χανούτ (ras-el-hanout), στο ιρανικό αντβιέχ (advieh) και στο τυνησιακό μπαχαράτ (baharat).

Ταιριάσματα: Το καρδάμωμο, η πιπερίτσα τσίλι, η κανέλα, τα γαριφαλόκαρφα, ο ξερός κόλιανδρος, το κύμινο, ο κουρκουμάς, το πιπέρι και το σαφράν είναι τα μπαχαρικά που όχι μόνο ταιριάζουν, αλλά αναδεικνύουν και το άρωμα των μικρών μπουμπουκιών της δαμασκηνής τριανταφυλλιάς.

error: Content is protected !!