Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Φύλλα ρυζιού, στρογγυλά

Ταυτότητα: Τα βιετναμέζικα φύλλα ρυζιού, που ονομάζονται μπαν τρανγκ (bánh tráng), έχουν γίνει γνωστά στη Δύση ως Rice Paper, ρυζόχαρτο δηλαδή, με αποτέλεσμα πολλές παρανοήσεις και σύγχυση με το ρυζόχαρτο γραφής και την προέλευσή του. Τα βρώσιμα φύλλα ρυζιού παρασκευάζονται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τέσσερα βασικά υλικά: Ρύζι, αλάτι, νερό και ταπιόκα, με την ταπιόκα να δίνει τη δυαντότητα για πιο λεπτό και πιο εύχρηστο φύλλο, σε σχέση με εκείνα που γίνονται από σκέτο ρύζι.

Μορφή: Ιδανικό μέγεθος των φύλλων ρυζιού για τις περισσότερες χρήσεις θεωρείται το μεσαίο (διάμετρος 16 εκ.), ακόμη και για όσους δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τη δεξιοτεχνία να ρολάρουν ή να διπλώνουν τα μικρότερα ή τα μεγαλύτερα μεγέθη. Η συνήθως «πλεκτή» επιφάνειά τους είναι στην ουσία το αποτύπωμα της επιφάνειας πάνω στην οποία τα φύλλα στεγνώνουν και αφυδατώνονται.

Αρώματα και γεύση: Τα φύλλα ρυζιού είναι σχεδόν άοσμα και άγευστα, με υποτυπώδεις νότες άμυλου στη γεύση.

Στην κουζίνα: Για τους βιετναμέζους είναι το πιο συνηθισμένο φαγητό δρόμου, το γρήγορο σνακ, το ελαφρύ γεύμα. Οι γεμίσεις μπορεί να είναι απολύτως χορτοφαγικές ή με γαρίδες, χοιρινό, κοτόπουλο ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Πριν το ρολάρισμα, χρειάζονται βούτηγμα σε χλιαρό ή ζεστό νερό για να ενυδατωθούν και να μαλακώσουν –όσο πιο χοντρό είναι το φύλλο τόσο πιο καυτό πρέπει να είναι το νερό. Μόλις ανακτήσουν την υγρασία τους, γεμίζονται με τα υλικά της επιλογής σας και καταναλώνονται αμέσως, πριν στεγνώσει το φύλλο ρυζιού. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ταπιόκα τα διατηρεί ελαστικά και αφράτα για περισσότερη ώρα. Δεν προτείνονται για ψήσιμο στον φούρνο, οπότε δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το φύλλο κρούστας ή τα φύλλα για σπρινγκ-ρολ, αλλά ούτε και στο τηγάνι χρησιμοποιούνται συχνά.

Ρολάρονται με δύο τρόπους: Κλειστά και στις δυο άκρες τους, σαν ντολμάς, ή σε ανοιχτό από τη μια άκρη ρολό, σαν τυλιχτό σουβλάκι.

Ταιριάσματα: Στην κλασική τους γέμιση (χορτοφαγική ή μη) αγαπούν τον δυόσμο, τον φρέσκο κόλιανδρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, μαζί με τα πιο τρυφερά πράσινα φύλλα του.

error: Content is protected !!