Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Χοιρινό μπούτι με σάλτσα ψητού μήλου

Εδώ, στο Μπαχάρ, επιλέξαμε τα πιο γιορτινά μπαχαρικά μας και μαγειρέψαμε για εσάς το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο χοιρινό...

Η συνταγή μοιάζει μεγάλη, αλλά είναι πανεύκολη και με εγγυημένη επιτυχία. Θυμηθείτε μας, θα επιστρέφετε σε αυτήν κάθε φορά που θα σκέφτεστε να κάνετε τραπέζι στο σπίτι.

Για 12-16 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

ΥΛΙΚΑ

  • 4 - 4,5 kg χοιρινό μπούτι
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 5-6 καρφάκια γαρίφαλο
  • 4 δαφνόφυλλα
  • φλούδες από 1 πορτοκάλι
  • 200 ml χυμό μήλου
  • 200 ml νερό

Για το γλάσο

  • 250 γρ. μαρινάτα μουστάρδα-μέλι (έτοιμη) του Μπαχάρ
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

Για το ταψί

  • 6 μήλα
  • 100 ml χυμό μήλου
  • 100 ml χυμό μήλου

Για τη διακόσμηση

  • 10 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • Αποξηραμένα μήλα ΜΠΑΧΑΡ
  • Αποξηραμένα πορτοκάλια ΜΠΑΧΑΡ
  • Δαφνόφυλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (αντιστάσεις).

Χαράζουμε το μπούτι σε ρόμβους με κοφτερό μαχαίρι.

Τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε τα υλικά για το ψήσιμο.

Σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλες και αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 6 ώρες στους 160°C (αντιστάσεις). Μετά το διάστημα αυτό βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200°C (αντιστάσεις). Πετάμε τα υγρά του ταψιού.

Ανακατεύουμε τα υλικά του γλάσου.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα κυδωνάτα και τα προσθέτουμε στο ταψί.

Αλείφουμε το μπούτι με το γλάσο και βάζουμε στο ταψί 100 ml χυμό μήλου και λίγο νερό.

Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και κάθε τόσο αλείφουμε το μπούτι με τα υγρά του ταψιού μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινήσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και λιώνουμε τα μήλα μαζί με τα ζουμιά του ταψιού με ραβδομπλέντερ.

Αν η σάλτσα είναι πηχτή την αραιώνουμε με λίγο νερό ή χυμό μήλου και αν είναι αραιή την βράζουμε λίγο ακόμα σε κατσαρολάκι. Τη σερβίρουμε σε σαλτσιέρα.

Αφήνουμε το χοιρινό μπούτι 10 λεπτά να κρυώσει και το τοποθετούμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε.

Διακοσμούμε με γλυκάνισο, αποξηραμένα μήλα, πορτοκάλια και δαφνόφυλλα.