Ταυτότητα: Στην κυριολεξία croûton στα γαλλικά σημαίνει μικρό κομμάτι κρούστας ή κόρας ψωμιού, όμως στη μαγειρική η λέξη αναφέρεται στα κομμάτια ψωμιού που έχουν τηγανιστεί με λάδι ή βούτυρο, ή απλά έχουν ξαναψηθεί στο φούρνο. Το φρυγάνισμα του ψωμιού με κάποια λιπαρή ουσία προέρχεται προφανώς από την ανάγκη των ανθρώπων να αξιοποιήσουν το μπαγιάτικο ψωμί, κάνοντάς το πιο νόστιμο. Άλλωστε, στον Μεσαίωνα, ήταν συνηθισμένο να σερβίρουν τις σούπες με ξεραμένο ψωμί, ενώ και οι αγρότες του ιταλικού νότου χρησιμοποιούσαν φέτες ψημένου ψωμιού αντί για πιάτα, μια πρακτική που επιβιώνει μέχρι σήμερα στα περίφημα κροστίνι και στις μπρουσκέτες. Παρότι το επικρατέστερο σχήμα των κρουτόν είναι οι γνωστοί μικροί κύβοι, δεν λείπουν οι εκδοχές διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, όπως δεν λείπουν και οι αρωματισμένες, με διάφορους τρόπους, εκδοχές.
Μορφή: Μικροί κύβοι, με χρυσόξανθο χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Στη μύτη επικρατούν τα αρώματα του τυριού, του σκόρδου και της ρίγανης, ενώ στο στόμα η ευχάριστα τραγανή αίσθηση συνδυάζεται με την ελαφρά αλμυρή γεύση του τυριού, που τονίζεται από το αλάτι.
Στην κουζίνα: Δοκιμάστε τα σε σούπες κάθε είδους, σε σαλάτες, ιδιαίτερα στη «σαλάτα του Καίσαρα», αλλά και ως σνακ μπροστά στην τηλεόραση.
Ταιριάσματα: Για να διατηρήσουν την τραγανή υφή τους για μεγάλο διάστημα, φυλάξτε τα σε ξηρό και δροσερό μέρος.