Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Σαλέπι Θαλάσσης

Ταυτότητα: Με την ονομασία «Σαλέπι της θάλασσας» είναι γνωστή στην Ελλάδα μια κόκκινη άλγη, ένα φύκι, που αφθονεί στις βραχώδεις ακτές του Ατλαντικού τόσο στην Ευρώπη όσο και στη βόρεια Αμερική. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chondrus crispus και η κοινόχρηστη Irish moss (Ιρλανδέζικο βρύο), λόγω της έντονης παρουσίας του στις ακτές του νησιού. Αποτελεί, μαζί με άλλα φύκια της ίδιας οικογένειας, πηγή για την παραγωγή καραγενάνης, του φυσικού πολυσακχαρίτη που λειτουργεί ως πηκτικός παράγοντας, σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Μορφή: Αποξηραμένα και θρυμματισμένα φύκια, με χρώματα που ποικίλουν από ανοιχτό καφέ μέχρι το κόκκινο-μωβ.

Αρώματα και γεύση: Όταν ενυδατωθούν, τα φύκια αποκτούν τραγανή υφή, ένα ελαφρύ άρωμα θάλασσας και μάλλον ουδέτερη γεύση, με υπόπικρο τελείωμα.

 Στην κουζίνα: Στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, βράζοντας το σαλέπι της θάλασσας σε γάλα, δημιουργούν ένα γλυκό που μοιάζει με πανακότα, ενώ στον Μεσαίωνα έφτιαχναν και ένα γλυκό που θυμίζει το τούρκικο «ταούκ γκιοκτσού». Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζελατίνη σε γλυκά τύπου «ζελέ», αν το βράσετε στο υγρό και στη συνέχεια το σουρώσετε. Η λαϊκή παράδοση πολλών χωρών του αποδίδει διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ταιριάσματα: Ανάλογα με τη χρήση, θα μπορούσε να ταιριάξει με μέλι, βανίλια, κανέλα ή και φρούτα.