Ευριπίδου 31, Αθήνα info@bahar.gr
Για την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Μπαχάρ στο 210 3217225

Τσάι πράσινο, gunpowder

Ταυτότητα: Το πράσινο τσάι είναι ένας από τους δύο βασικούς τύπους αυτού του ροφήματος και ο περισσότερο διαδεδομένος στις χώρες καταγωγής του, σε αντίθεση με το μαύρο τσάι που η κατανάλωσή του κυριαρχεί στην Ευρώπη. Προέρχεται φυσικά και αυτό από τα πράσινα φύλλα του δέντρου Camelia sinensis ή Τεϊόδενδρου, με τη διαφορά ότι τα φύλλα δεν υφίστανται ζύμωση για να αλλάξει το χρώμα τους, προστατεύοντας έτσι περισσότερο τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες του τσαγιού. Ο τύπος Gunpowder, όπως καθιέρωσαν την ονομασία οι Άγγλοι ή τσάι σε πέρλες, όπως θα μεταφραζόταν η κινέζικη ονομασία του, παράγεται με μια ιδιαίτερη τεχνική, που μετατρέπει κάθε φύλλο σε μια μικρή μπάλα ή πέρλα. Η τεχνική αυτή με τις αρχαίες ρίζες, που κατάγεται από την επαρχία Zhejiang της ανατολικής Κίνας, διατηρεί καλύτερα τα αρώματα και τη γεύση του τσαγιού.     

Μορφή: Μικρές βαθυπράσινες πέρλες, με στρογγυλό ή ακανόνιστο σχήμα, που θυμίζουν κόκκους πυρίτιδας. Σε αυτή την ομοιότητα άλλωστε ίσως οφείλεται και η αγγλική ονομασία του τσαγιού.

Αρώματα και γεύση: Φινετσάτα αλλά επίμονα αρώματα, με περάσματα καπνού, φρεσκοκομμένου χόρτου και μέντας. Η γεύση είναι στιβαρή, γεμάτη, με μελένια αίσθηση, αλλά και μια μεταλλική αιχμή στο τελείωμα.

Στην κουζίνα: Για να απολαύσει κανείς στον μεγαλύτερο βαθμό τα χαρακτηριστικά του Gunpowder, αρκεί να υπολογίσει 10-13 γραμμάρια τσαγιού για ένα λίτρο νερού, σε θερμοκρασία 80οC και χρόνο εκχύλισης 3-4 λεπτά.

Ταιριάσματα: Η προνομιακή του σχέση με τη μέντα είναι γνωστή στους κατοίκους της βόρειας Αφρικής, που το χρησιμοποιούν για την παρασκευή του πιο δημοφιλούς ροφήματός τους.