Ταυτότητα: Το αιθέριο έλαιο Υλάνγκ-Υλάνγκ προέρχεται από την απόσταξη των λουλουδιών του αειθαλούς δέντρου Cananga odorata, που στην τοπική διάλεκτο των Φιλιππίνων λέγεται επίσης Ylang Ylang. Το δέντρο, που αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία και τις βροχές, καλλιεργείται στις τροπικές ζώνες του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού, σχεδόν αποκλειστικά για τα εξαιρετικά αρωματικά άνθη του. Η πρώτη απόσταξη αυτών των λουλουδιών έγινε στις Φιλιππίνες, στα μέσα του 19ου αιώνα και αρκετά γρήγορα το μεθυστικό άρωμά τους βρήκε θέση στη γαλλική αρωματοποιία. Η Coco Chanel με το Bois des Iles και αργότερα με το Chanel No 5 και ο Jean Patou με το Joy ήταν οι πρώτοι που το ανέδειξαν. Σήμερα, η μεγαλύτερη παραγωγή έρχεται από τα νησιά Κομόρες και τη Μαδαγασκάρη. Εκτός όμως από τη βιομηχανία των αρωμάτων, το αιθέριο έλαιο Υλάνγκ-Υλάνγκ, παίζει σημαντικό ρόλο στην αρωματοθεραπεία, καθώς του αποδίδονται αντιυπερτασικές, αφροδισιακές, σπασμολυτικές αλλά και άλλες ιδιότητες.
Μορφή: Υγρό ανοιχτοκίτρινο.
Αρώματα και γεύση: Εκρηκτική «μύτη» που καλύπτει μεγάλο εύρος αρωμάτων. Αν και πρωταγωνιστούν εκείνα που θυμίζουν γιασεμί, νάρκισσο και γαρίφαλο, δεν λείπουν οι πιπεράτες, οι φρουτώδεις και οι πράσινες νότες.
Στην κουζίνα: Στη νοτιοανατολική Ασία αρωματίζουν παγωτά, γλυκά, καραμέλες και τσίχλες. Δοκιμάστε το, έχοντας κατά νου αφενός ότι συνήθως αρκεί μία μόλις σταγόνα και αφετέρου ότι τα αιθέρια έλαια δεν διαλύονται στο νερό, άρα πρέπει να το έχετε διαλύσει πρώτα σε μέλι, σιρόπι, βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία, σοκολάτα , ακόμα και αλκοόλ, πριν το προσθέσετε στο γλυκό ή όπου αλλού.
Ταιριάσματα: Αγαπά τη σοκολάτα, τις μαρμελάδες, τα φρούτα και τη ζάχαρη.