Μπαχαρικά και τυρί

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.
Είναι αλήθεια ότι τα τυριά, τα αμέτρητα τυριά του κόσμου, δεν χρειάζονται καμιά βοήθεια ή προσθήκη για να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους. Όμως, από την άλλη,  μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε με ένα μικρό άγγιγμα, με μια πρέζα μπαχαρικών ή αρωματικών βοτάνων και να μας χαρίσουν καινούργιες γευστικές απολαύσεις. Η γαστρονομική μας παράδοση, όπως και των περισσότερων χωρών, είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Ποιος δεν έχει δοκιμάσει το εθνικό μας τυρί, τη φέτα, αρτυσμένη με ρίγανη, θυμάρι ή μπούκοβο; Ή πόσοι έχουν αντισταθεί στη νοστιμιά μιας τυροκαυτερής, με πιπεριά τσούσκα; Τα τελευταία χρόνια μάλιστα στα ράφια των τυροπωλείων έκαναν την εμφάνισή τους και σκληρά, ελληνικά τυριά, με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα ή και άλλα αρτύματα. Αν λοιπόν σας αρέσουν οι πειραματισμοί και η ανακάλυψη νέων συνδυασμών, το Μπαχάρ σας προτείνει να δοκιμάσετε:

Τα φρέσκα, μαλακά, κατσικίσια τυριά, αλλά και τα λίγο πιο σκληρά και ώριμα, μαζί με πάπρικα, κόκκους πιπεριών (μαύρο, πράσινο, ροζ και λευκό), αλλά και τριμμένα αρωματικά «ψευδοπίπερα».

Τα λευκά, φρέσκα, κρεμώδη τυριά, με την υπόξινη γεύση, συνήθως από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, μαζί με φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, η ρίγανη, το θυμάρι ή το δενδρολίβανο, αλλά και με καπνιστή πάπρικα.

Τα μαλακά τυριά τυρογάλακτος, όπως η Μυζήθρα ή ο Ανθότυρος και τα αντίστοιχά τους, μαζί με μείγματα κάρι, πάπρικα, αλλά και πιπέρι καγιέν.

Τα έντονα αρωματικά, μαλακά τυριά με κρούστα, όπως τα γαλλικά Munster και Pont l’ évêque, από αγελαδινό γάλα, ή τα αντίστοιχά τους, μαζί με σπόρους κύμινου ή αγριοκύμινου (κιούμελ ή κάρβι).

 

Τα μαλακά τυριά με «ανθισμένη» κρούστα, όπως το Camembert ή το Brie, ειδικά όταν έχουν ζεσταθεί στο φούρνο, μαζί με αρωματικά κάρι ή με κουρκουμά.

Τα ημίσκληρα τυριά, όπως η Gouda ή το Κασέρι, μαζί με σπόρους κύμινου, σπόρους μουστάρδας, αλλά και με μπούκοβο. Δοκιμάστε, επίσης, τη ρίγανη και το θυμάρι.
Τα σκληρά τυριά από αγελαδινό γάλα, όπως η γραβιέρα Νάξου ή η ελβετική Gruyère, μαζί με ροζ πιπέρια αλλά και μοσχοκάρυδο, έναν συνδυασμό που αγαπούν οι Ελβετοί.

Τα σκληρά τυριά από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, όπως οι περισσότερες ελληνικές γραβιέρες και όχι μόνο, μαζί με ρίγανη, θυμάρι, μαύρο πιπέρι, αλλά και με μπούκοβο.

Τα πολύ σκληρά τυριά, με κοκκώδη υφή, όπως η παρμεζάνα ή οι πολύ παλαιωμένες ελληνικές γραβιέρες, λόγω της αρκετά αλμυρής γεύσης τους, μαζί με ξερά φρούτα και κύμινο ή με μαρμελάδα πορτοκάλι αρωματισμένη με τζίντζερ.

0%
Drag View Close play