Εργαλεία και μικρά παραφερνάλια, που κάνουν τη σχέση μας με τα αρτύματα, τα κάθε λογής ροφήματα, αλλά και αρκετά τρόφιμα, πιο εύκολη, πιο ασφαλή και ενδεχομένως πιο διασκεδαστική. Μύλοι, γουδιά, κουτιά και βάζα, χρονόμετρα, τρίφτες, κουταλάκια και άλλα πολλά, όλα στην υπηρεσία της απόλαυσης.
Μύλος μπαχαρικών
Το πιο δημοφιλές και ίσως απαραίτητο αξεσουάρ όσων αγαπούν τα μπαχαρικά. Στην αγορά κυκλοφορεί μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών τύπων, σχεδίων και υλικών. Το περίβλημα μπορεί να είναι κατασκευασμένο από διάφορα υλικά, όπως γυαλί, πλαστικό ή ξύλο, και η επιλογή του αποτελεί περισσότερο θέμα αισθητικής και οικονομικού προϋπολογισμού. Αντίθετα, ο μηχανισμός της άλεσης έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί από αυτόν εξαρτάται η αποτελεσματικότητα αλλά και η διάρκεια ζωής του μύλου. Οι κεραμικοί μηχανισμοί είναι οι ανθεκτικότεροι, αλλά και συγκριτικά οι πιο ακριβοί. Οι μηχανισμοί από ανοξείδωτο μέταλλο είναι επίσης αποτελεσματικοί, αλλά δεν ενδείκνυνται για το άλεσμα του αλατιού, καθώς η υγρασία του, αργά ή γρήγορα, θα διαβρώσει το μεταλλικό τμήμα, ενώ αυτοί από σκληρό πλαστικό, αποτελούν μια οικονομική και αξιόπιστη λύση. Μάλιστα η, κατά κανόνα, χαμηλή τιμή τους, μας επιτρέπει να έχουμε αρκετούς, γεμάτους με τα αγαπημένα μας μπαχαρικά σε κόκκους ή σπόρους και να τα απολαμβάνουμε φρεσκοτριμμένα, κάθε στιγμή. Ο καλός μύλος μπαχαρικών διαθέτει, επίσης, ρύθμιση για το πάχος του αλεσμένου μπαχαρικού. Για το ολόκληρο μοσχοκάρυδο υπάρχουν ειδικοί μύλοι, με ανοξείδωτες λεπίδες κοπής, που λειτουργούν με «μανιβέλα», αλλά είναι οικονομικότερο και το ίδιο αποτελεσματικό, να προτιμήσετε έναν απλό τρίφτη μπαχαρικών.
Τρίφτης μπαχαρικών
Οι τρίφτες, που επίσης βρίσκονται στην αγορά σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, θα σας φανούν χρήσιμοι για τα μπαχαρικά και τα αρτύματα σε μεγάλους σπόρους, όπως το μοσχοκάρυδο, το κακάο και τα «φασόλια» τόνκα, αλλά και τα σκληρά μπαχαρικά όπως τα «μπαστουνάκια» της κανέλας. Κατασκευασμένοι, σχεδόν πάντα, από ανοξείδωτο μέταλλο, προσφέρονται και για να πάρετε ξύσμα από τη φλούδα διάφορων φρούτων.
Γουδί
Μαζί φυσικά με το απαραίτητο γουδοχέρι, που σχεδόν πάντα είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό, αποτελεί το παλιότερο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι για να θρυμματίσουν ή να μετατρέψουν διάφορα αρτύματα σε σκόνη, αλλά και σε κρέμα. Από ξύλο, μέταλλο, πορσελάνη, πέτρα, γυαλί ή κεραμικό, το γουδί αντικαθιστά το μύλο και τον τρίφτη των μπαχαρικών, αν και δεν προσφέρει την ίδια ευκολία.
Ξύλινα: Διαθέτουν επίσης αυξημένη αντοχή, όμως οι πόροι τους, που ανάλογα με το είδος του δέντρου μπορεί να είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, συγκρατούν τις οσμές αλλά και τα αιθέρια έλαια των μπαχαρικών και των βοτάνων.
Μια χρήσιμη ιδέα
Για τα μπαχαρικά και τα βότανα που θα νοστιμίσουν το φαγητό σας, αλλά θέλετε να τα αφαιρέσετε πριν το σερβίρετε, υπάρχουν τα ανοξείδωτα «σουρωτήρια», είτε σε σχήμα σφαίρας ή αυγού (όπως τα αντίστοιχα του τσαγιού), είτε σε σχήμα ράβδου, όπου μπορείτε να κλείσετε τα καρυκεύματα σας, να τα αφήσετε όσο χρόνο θέλετε μέσα στο φαγητό και να τα απομακρύνετε εύκολα στη συνέχεια. Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούνται υφασμάτινα σακουλάκια, συνήθως βαμβακερά, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει, και θα τα βρείτε σε καταστήματα με εργαλεία κουζίνας, «σακουλάκια» από σιλικόνη, σε διάφορες μορφές και σχήματα.