Κεδροκούκουτσα (καρποί άρκευθου)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα κεδροκούκουτσα ή κεδρόμηλα είναι οι ώριμοι καρποί του μικρού αειθαλούς κωνοφόρου Juniper communis, που στην Ελλάδα είναι επίσης γνωστό ως Άρκευθος ή Αγριοκυπαρίσσι. Διαδεδομένο σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ιδιαίτερα στα πιο κρύα τμήματά της, αποτελεί ίσως τον μοναδικό εκπρόσωπο των κωνοφόρων που οι καρποί του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Οι καρποί αυτοί συλλέγονται στην πλήρη ωριμότητά τους και αποξηραίνονται με πολλή προσοχή, ώστε να διατηρήσουν εσωτερικά την υγρασία και την μαλακή υφή τους. Οι Αιγύπτιοι, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι απέδιδαν στα κεδροκούκουτσα και στο αιθέριο έλαιό τους φαρμακευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Μορφή: Στρογγυλοί καρποί, που στο μέγεθος θυμίζουν κόκκους μπαχαριού, με βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο χρώμα. Ο καρπός δεν έχει σκληρό, εξωτερικό περίβλημα, αλλά έναν μαλακό φλοιό που καλύπτει το σαρκώδες ενδοκάρπιο και δυο σκληρούς σπόρους.

Αρώματα και γεύση: Επίμονα, αλλά ευχάριστα, αρώματα ρετσινιού που θυμίζουν σπασμένες πευκοβελόνες, σε αχνό πικάντικο φόντο. Η γεύση είναι απαλή, σχεδόν γλυκιά, με μια ανεπαίσθητη πίκρα στο τελείωμα.

Στην κουζίνα: Απαραίτητο συστατικό σε όλες τις αυθεντικές συνταγές του ξινολάχανου, δίνουν ξεχωριστή γεύση στις μαρινάδες, αλλά και στα κυνήγια, τις τερίνες πουλερικών και τη βοδινή γλώσσα. Είναι προτιμότερο να τα σπάσετε ελαφρά, μόλις πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αρωματίζει πολλά αλκοολούχα ποτά, με γνωστότερο βέβαια το gin, αλλά και αρκετές μπύρες.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το μαύρο πιπέρι, τη μαντζουράνα, τη δάφνη, τη μέντα και το κύμινο.

0%
Drag View Close play