Αλάτι ροζ Περσίας, σε κρυστάλλους

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Αυτό το ορυκτό αλάτι προέρχεται από τα αρχαιότερα ίσως αλατωρυχεία του κόσμου, στην επαρχία Σεμάν του βόρειου Ιράν. Από τα ίδια κοιτάσματα προέρχεται και το διάσημο «μπλε αλάτι της Περσίας». Το ροζ χρώμα του οφείλεται σε διάφορες προσμείξεις, για παράδειγμα αιματίτη, που ενσωματώθηκαν στο στερεοποιημένο χλωριούχο νάτριο, κατά τη διάρκεια παλιότερων γεωλογικών περιόδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθέματα αλατιού δημιουργήθηκαν πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια, εξαιτίας των μετακινήσεων των τεκτονικών πλακών της γης και η εκμετάλλευση των ορυχείων άρχισε πριν από τουλάχιστον 6.500 χρόνια, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Οι υπέρμαχοι των ορυκτών αλατιών τονίζουν ότι δεν περιέχουν ιώδιο, δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία, δεν έχουν πρόσθετα, είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και κυρίως την εποχή που δημιουργήθηκαν τα κοιτάσματα, η ρύπανση του πλανήτη ήταν ανύπαρκτη.

Μορφή: Μεγάλα κομμάτια, με κρυσταλλική εμφάνιση και απαλό ροζ χρώμα, που σε ορισμένα σημεία γίνεται πιο έντονο.

Αρώματα και γεύση: Λίγο πιο αλμυρό από το κοινό, θαλασσινό αλάτι, έχει μια φινετσάτη και επίμονη παρουσία στο στόμα.

Στην κουζίνα: Οι μεγάλοι κρύσταλλοι του ροζ αλατιού είναι ιδανικοί για να παρουσιαστούν στο τραπέζι, μαζί με τον κατάλληλο τρίφτη αλατιού, φυσικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους θρυμματίσετε σε γουδί και να τους χρησιμοποιήσετε στο μύλο, όπως οποιοδήποτε άλλο αλάτι.    

Ταιριάσματα: Ως αλάτι ταιριάζει με τα πάντα, ως ροζ αλάτι της Περσίας προτιμά τους πιο εκλεπτυσμένους συντρόφους όπως το σαφράν, το λεμόνι λάιμ και τα καλής ποιότητας πιπέρια.

0%
Drag View Close play