Αμύγδαλο φιλέ

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Παρότι οι περισσότεροι τοποθετούν την καταγωγή της αμυγδαλιάς στις περιοχές της Δυτικής Ασίας, σήμερα οι  μεγαλύτερες ποσότητες αμύγδαλων προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα από την Καλιφόρνια. Περισσότερα από 4.000.000 στρέμματα συστηματικής μονοκαλλιέργειας, αποδίδουν περίπου 2.000.000 τόνους καρπού, που αντιστοιχούν σχεδόν στα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής. Στο εμπόριο, βρίσκουμε τα αμύγδαλα σε διάφορες μορφές. Με το σκληρό ξυλώδες κέλυφος τους ή χωρίς αυτό, λευκασμένα ή με τον λεπτό καφέ φλοιό τους, ολόκληρα, τριμμένα ή «φιλέ». Τούτη η τελευταία μορφή, χρωστάει την ονομασία της στην παραφθαρμένη ελληνοποίηση του γαλλικού επιθέτου effilé, που σημαίνει λεπτό και επίμηκες. Όπως ακριβώς είναι δηλαδή, οι φετούλες αμυγδάλου που χρησιμοποιούνται κυρίως ως διακοσμητικό σε φαγητά και γλυκά.

Μορφή: Λεπτές φέτες λευκής ψίχας.

Αρώματα και γεύση: Χαρακτηριστικό, «βουτυρένιο» άρωμα στη μύτη και τραγανή υφή στο στόμα. Αν θέλετε, μπορείτε να καβουρδίσετε ελαφρά τις φλοίδες, για να προσθέσετε γευστική και αρωματική ένταση.

 Στην κουζίνα: Οι φλοίδες της αμυγδαλόψυχας, θα δώσουν άλλον αέρα σε πιάτα όπως φιλέτα ψαριού με σάλτσα βουτύρου ή χοιρινό σιγομαγειρεμένο με δαμάσκηνα, σε αλμυρές και γλυκές τάρτες και βέβαια σε γλυκά, ιδίως με λευκή κρέμα.

Ταιριάσματα: Αγαπά τα ζεστά μπαχαρικά, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τα φρούτα και τα μαλακά, φρέσκα λευκά τυριά.

0%
Drag View Close play