Χαμομήλι ελληνικό, άνθη αποξηραμένα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η γενική ονομασία Χαμομήλι (Chamomile, Camomille), στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, αναφέρεται σε μια ομάδα φυτών με παρόμοια χαρακτηριστικά, που ανήκουν στην οικογένεια των Αστεροειδών, όπως και οι μαργαρίτες, τα χρυσάνθεμα και ο ηλίανθος. Δύο από αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως, εδώ και πολλούς αιώνες, για τις αντιφλεγμονώδεις, σπασμολυτικές, αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Στην Ελλάδα, πιθανότατα από την κλασική αρχαιότητα, συναντάμε κυρίως το άγριο χαμομήλι (Matricaria chamomilla ή recutita), μια μονοετή πόα που δίνει αφεψήματα με ήπια γεύση, σε αντίθεση με το άλλο είδος (Chamaemelum nobile, χαμαίμηλον το ευγενές ή ρωμαϊκό χαμαίμηλο), που αφήνει μια αναγνωρίσιμη πίκρα. Οι αρχαιοελληνικές λέξεις χαμαί και μήλον, που συνθέτουν το όνομα του, αναφέρονται αφενός στο μικρό ύψος του φυτού και αφετέρου στα φρουτώδη αρώματα του άνθους του.

Μορφή: Αποξηραμένα, ολόκληρα λουλούδια, με το χαρακτηριστικό χρυσοπράσινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Πολύ ευχάριστα «γλυκά» αρώματα, που ανάμεσα στα άλλα θυμίζουν ώριμο μήλο. Γεύση μαλακή, με άφθονο φρούτο.

Στην κουζίνα: Ασφαλώς, το χαμομήλι είναι ένα ωραίο χαλαρωτικό ρόφημα, που όλοι μας αγαπάμε. Όμως, οι χρήσεις του δεν σταματούν εδώ. Δοκιμάστε να αρωματίσετε με τα αποξηραμένα άνθη του, ολόκληρα ή σε σκόνη, γλυκές τάρτες ή τούρτες, παγωτά, σορμπέ, μπισκότα, μους, ακόμα και κοκτέιλ.  

Ταιριάσματα: Κλασικά ταιριάζει με τη ζάχαρη, το μέλι και το λεμόνι. Μη διστάσετε όμως να πειραματιστείτε με τη σοκολάτα, τα φουντούκια, τα φρούτα του δάσους και την μέντα.

0%
Drag View Close play