Μείγμα κάρι Μαντράς

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η λέξη κάρυ (curry), που συνήθως αναφέρεται σε ένα μείγμα μπαχαρικών, σε μορφή σκόνης ή πάστας, είναι μια από τις πολλές που πέρασαν στην αγγλική γλώσσα εξαιτίας της μακριάς σχέσης της Αυτοκρατορίας με τη νότια Ασία και ιδιαίτερα την Ινδία. Η ρίζα της βρίσκεται στη γλώσα των Ταμίλ, όπου kari σημαίνει «σάλτσα για το ρύζι», όμως η ταύτισή της με μείγμα μπαχαρικών αποτελεί βρετανική επινόηση. Το κάρυ Μαντράς είναι μια ακόμα βρετανική επινόηση και παραπέμπει στο βασικό μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της ομώνυμης πόλης της νότιας Ινδίας. Κύρια, αλλά όχι μοναδικά, συστατικά του ο κουρκουμάς, οι πιπεριές  τσίλι, το κύμινο, η κανέλα, ο κόλιανδρος, το μοσχοσίταρο, ο ταμάρινθος, το καρδάμωμο και τα φύλλα του δέντρου Murraya koenigii, που έχει επικρατήσει να λέγονται φύλλα κάρυ.

Μορφή: Πούδρα, σε χρώμα κίτρινο, με πορτοκαλί ανταύγειες.

Αρώματα και γεύση: Πλούσια και ζεστά αρώματα, όπου αναγνωρίζονται ο κόλιανδρος, το μοσχοσίταρο και το καρδάμωμο, σε ευχάριστα λεμονάτο φόντο. Γευστικά κυριαρχούν οι πιπεριές τσίλι, που αφήνουν ένα μέτριο κάψιμο, με μεγάλη διάρκεια.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε το όπως είναι σε σάλτσες για μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο ή πάνω από σούπες και πιάτα λαχανικών. Ανακατέψτε το με γιαούρτι ή λάδι, για να αλείψετε ή να μαρινάρετε κρέατα που θα ψήσετε στον φούρνο ή στη σχάρα. Κανονίστε την ποσότητα του μείγματος, ανάλογα με την ένταση που θέλετε να δώσετε στο φαγητό σας.

Ταιριάσματα: Αγαπάει το λεμόνι και τις λιπαρές ουσίες, όπως το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το διαυγασμένο βούτυρο και το λάδι.

0%
Drag View Close play