Κυνόροδα (καρποί αγριοτριανταφυλλιάς), αποξηραμένα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα κυνόροδα είναι οι καρποί της αγριοτριανταφυλιάς, ενός φυλλοβόλου, αγκαθωτού θάμνου, με την επιστημονική ονομασία Rosa canina, που ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια κάψα με βαθυκόκκινο χρώμα, που περικλείει 20-30 μικρούς ελλειψοειδείς και σκληρούς σπόρους, τους αληθινούς καρπούς. Η ονομασία παραπέμπει στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι πίστευαν ότι οι καρποί αποτελούσαν φάρμακο για τα δαγκώματα των σκύλων (κυνός+ρόδο) και έτσι πέρασε και στους Ρωμαίους (rosa=ρόδο, canina= του σκύλου). Το φυτό είναι ιθαγενές στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη, όπου απαντάται ακόμα και στα βόρεια τμήματά της. Τα κυνόροδα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών (περιέχουν περίπου δέκα φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα λεμόνια, η οποία μάλιστα διατηρείται σταθερή και στο αποξηραμένο φρούτο) και αντιοξειδωτικών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμα ως τροφή σε διάφορα μέρη της γης.

Μορφή: Ολόκληροι αποξηραμένοι καρποί, σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου.

Αρώματα και γεύση: Διακριτικά, τριανταφυλλένια αρώματα και ευχάριστη γεύση, με ελαφρά τονισμένη οξύτητα.

Στην κουζίνα: Πλούσια σε πηκτίνη, τα κυνόροδα προσφέρονται για τη δημιουργία μαρμελάδας ή ζελέ, ενώ συμμετέχουν σε φαγητά και γλυκά, κυρίως στις κουζίνες της βόρειας Ευρώπης. Στην αποξηραμένη τους μορφή χρησιμοποιούνται συνήθως σε αφεψήματα και εκχυλίσματα. Επειδή τα τριχίδια που βρίσκονται μέσα στην προστατευτική κάψα είναι ερεθιστικά τόσο για το δέρμα όσο και για το κατώτερο πεπτικό σύστημα, (τα παιδιά παλιότερων εποχών τα χρησιμοποιούσαν ως «φαγουρόσκονη»), χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό και στο σούρωμα.

Ταιριάσματα: Στα ροφήματα ταιριάζει με μαύρο τσάι, κανέλα, γαριφαλόκαρφα, πιπέρι, αστεροειδή γλυκάνισο, γλυκόριζα, ξερό μήλο και καλέντουλα.

0%
Drag View Close play