Λάιμ φύλλα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το δέντρο Citrus hystrix ή Kaffir Lime, όπως επικράτησε –άγνωστο γιατί– να λέγεται, ανήκει στο πολυάριθμο είδος των εσπεριδοειδών και μάλιστα στο διαδεδομένο στη νοτιοανατολική Ασία υποείδος Papeda. Στο ίδιο υποείδος ανήκουν, επίσης, τα δημοφιλή στην γιαπωνέζικη κουζίνα λεμονάκια yuzu και kabosu. Παραδόξως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μάγειρες παρουσιάζουν τα φύλλα και η φλούδα των καρπών αυτού του γεμάτου αγκάθια δέντρου, αλλά όχι, όπως θα φανταζόταν κανείς, ο χυμός των «λεμονιών» του, καθώς είναι υπερβολικά έντονος.

Μορφή: Τα φύλλα του καφίρ λάιμ έχουν λαμπερό βαθυπράσινο χρώμα, που γίνεται πιο ανοιχτό όταν αποξηραίνονται. Το σχήμα των φύλλων όμως είναι εντελώς ασυνήθιστο, καθώς μοιάζουν με κλεψύδρα ή με δυο φύλλα συνεχόμενα. Στην πραγματικότητα βέβαια, πρόκειται για τον μίσχο που έχει σχήμα φύλλου και το κανονικό φύλλο, που ακολουθεί.

Αρώματα και γεύση: Τα αποξηραμένα φύλλα έχουν ένα πολύ φίνο και ντελικάτο άρωμα, που θυμίζει λεμόνι. Το ίδιο άρωμα επανέρχεται και στο στόμα.

 Στην κουζίνα: Αλεσμένα ή τριμμένα, τα φύλλα του λάιμ προσθέτουν στο μαγείρεμα  μια λεμονάτη αρωματική νότα, χωρίς να προσθέτουν καθόλου οξύτητα στη γεύση. Δημοφιλές στην ταϊλανδέζικη κουζίνα και στις γειτονικές της, όπου αρωματίζει σούπες, πουλερικά και ψάρια. Δοκιμάστε το σε ζωμούς ή δώστε μια εξωτική νότα στο πιλάφι, βράζοντας μερικά φύλλα λάιμ στο νερό και σουρώνοντάς το πριν ρίξετε το ρύζι.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει όμορφα με τον βασιλικό, το καρδάμωμο, το τζίντζερ, το σκόρδο, το κόλιανδρο και τις πιπερίτσες τσίλι.

0%
Drag View Close play