Μείγμα για κεμπάπ

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα:  Αυτό το ιδιαίτερο μείγμα μπαχαρικών δημιουργήθηκε από το Μπαχάρ, για να αρωματίζει διάφορα κεμπάπ. Με τον όρο «κεμπάπ», που προέρχεται από το τουρκικό σις κεμπάπ (şιş kebap) –αλλά και τα αντίστοιχα αρμενικά, κουρδικά, αζερικά και περσικά κεμπάπ– περιγράφονται τα κομμάτια του κρέατος, ή του κοτόπουλου και του ψαριού, που ψήνονται στη σχάρα, περασμένα σε μεταλλικές σούβλες. Κεμπάπ είναι και ο γύρος, το λεγόμενο και ντονέρ (döner kebab), αλλά και τα μπιφτέκια ή τα σουτζουκάκια (kofta kebab).

Μορφή: Μείγμα σε μορφή λεπτής χαλκοκόκκινης σκόνης.

Αρώματα και γεύση: Κυριαρχούν τα αρώματα από τις διάφορες πιπεριές, γλυκιές και καυτερές, οι οποίες ανεβάζουν την ένταση και στη γεύση. Διακρίνονται νότες ζεστών ανατολίτικων μπαχαρικών, όπως ο ξερός κόλιανδρος, ο κουρκουμάς και το κύμινο, τα οποία όμως είναι τόσο δεμένα με το σύνολο, ώστε να μην ξεχωρίζει κάποιο ιδιαίτερα.

Στην κουζίνα: Δίνει ιδιαίτερη γεύση στον κιμά για τα μπιφτέκια ή τα σουτζουκάκια και στις μαρινάδες κρεάτων, πουλερικών και ψαριών, που προορίζονται να ψηθούν στη σχάρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πασπαλιστό, πάνω από ήδη ψημένα κρεατικά ή ψωμιά. Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες χορτοφαγικές σούπες, με όσπρια και λαχανικά –ταιριάζει ιδιαίτερα με τις κόκκινες φακές. Δίνει την ευχάριστη, καυτερή του νότα και στο αλεύρι που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα κρεάτων ή ψαρικών (καλαμαράκια, ψιλό ψάρι) και στον χυλό διαφόρων ψευτο-κεφτέδων. Ανακατεμένο με πάστα σκόρδου χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε μπρουσκέτες.

Ταιριάσματα: Μπορείτε να «ανεβάσετε» την αρωματική ένταση του μείγματος τονίζοντάς το με ξερό κόλιανδρο σε σκόνη, με κύμινο, μοσχοκάρυδο ή γαρίφαλο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη σας την αρχή του μέτρου, που πρέπει να διέπει τα μείγματα μπαχαρικών. Του ταιριάζουν ακόμα η ξερή ρίγανη και το θυμάρι.

0%
Drag View Close play