Μείγμα για κεφτέδες, ανατολίτικο

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Οι κεφτέδες είναι ίσως ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους κατανάλωσης του κρέατος, δημοφιλής από τις κουζίνες της Άπω Ανατολής μέχρι της Σκανδιναβίας. Η προέλευση της λέξης κεφτές, έστω και αν ακούγεται ανατολίτικη, είναι, κατά την επικρατέστερη θεωρία, αρχαιοελληνική, όπως δείχνουν οι αναφορές του Αθήναιου στους Δειπνοσοφιστές και του Ρωμαίου Απίκιου στο περί μαγειρικής πόνημά του. Από το «περίκομμα» (περί+κόπτω=ψιλοκόβω), που ήταν ένα είδος κιμά με μπαχαρικά, του πρώτου, περάσαμε στις «σαρκοπτές» (σάρξ+κόπτω), τους κιμάδες  του δεύτερου, και στη συνέχεια στην απλουστευμένη μορφή κοφτές/κεφτές.     Βέβαια, ανάλογα με την περιοχή, τις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις των λαών, αλλά και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι κεφτέδες μπορεί να διαφέρουν δραματικά, ως προς το σχήμα, τα υλικά, τον τρόπο μαγειρέματος ή και τον τρόπο κατανάλωσης. Όμως, στη βάση βρίσκεται πάντα το ψιλοκομμένο ή αλεσμένο κρέας, που αρτύζεται με διάφορα μπαχαρικά και βότανα.

Μορφή: Σκόνη, με καφεκίτρινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Το μείγμα για κεφτέδες του Μπαχάρ έχει έντονο χρώμα Ανατολής, καθώς αρωματικά επικρατεί το κύμινο, το μπαχάρι, η πάπρικα και το σκόρδο, ενώ πολύ διακριτικά εμφανίζονται η ρίγανη και ο δυόσμος. Η γεύση είναι πικάντικη, ελαφρά καυτερή και όξινη, αλλά επίσης ελαφρά αλμυρή.

Στην κουζίνα: Αρωματίζει κεφτέδες, μπιφτέκια και κεμπάπ. Προσθέστε το σε κιμάδες για μακαρόνια και σε σάλτσες τομάτας, που θέλετε να ξεχωρίσουν.

Ταιριάσματα: Αγαπά το λάδι, την τομάτα, το κρεμμύδι και τα αρωματικά βότανα.

0%
Drag View Close play