Μείγμα για λουκάνικο χωριάτικο

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα αλλαντικά, όπως και άλλες παρασκευές, υπήρξαν ένας από τους πολλούς τρόπους που επινόησε ο άνθρωπος για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφών, στην προκειμένη περίπτωση κυρίως κρεάτων, σε εποχές που η τεχνητή ψύξη ήταν άγνωστη. Έντερα, στομάχια και σπανιότερα κύστεις ζώων γεμίζονται με ψιλοκομμένο κρέας, εντόσθια ή κάποτε με αίμα, και παστώνονται, βράζονται, καπνίζονται ή στεγνώνονται στον αέρα, ώστε να διατηρηθούν. Με το πέρασμα των χρόνων πολλά άλλαξαν, από τα ονόματα μέχρι τις τεχνικές, όμως τα τρία βασικά στοιχεία της επιτυχίας παραμένουν σταθερά. Η καλή ποιότητα του κρέατος, η σωστή αναλογία λίπους και το κατάλληλο μείγμα μπαχαρικών.

Μορφή: Πολύχρωμο μείγμα, όπου παίζουν το κόκκινο από το μπούκοβο, το γκριζοπράσινο της θρύμπης και το κίτρινο από τους σπόρους της μουστάρδας, μαζί με τις αποχρώσεις του καφέ των άλλων μπαχαρικών.

Αρώματα και γεύση: Ελκυστική αρωματική σύνθεση που θυμίζει αμέσως ελληνική εξοχή, με το θυμάρι και τη θρύμπη να δίνουν τον τόνο. Πιο πίσω έρχονται τα αρώματα του κόλιανδρου, του μαραθόσπορου και του μαύρου πιπεριού. Στο στόμα, επικρατεί η ευχάριστα πικάντικη αίσθηση από το μαύρο πιπέρι και την πάπρικα, που συμπληρώνεται από τη διακριτικό «κάψιμο» της μουστάρδας, ενώ αρωματικά επανέρχονται το θυμάρι και η θρύμπη.

Στην κουζίνα: Ετοιμάστε το μείγμα του κρέατος σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και προσθέστε το μείγμα για χωριάτικο λουκάνικο του Μπαχάρ, σε αναλογία 20-30 γραμμάρια για κάθε κιλό κρέατος. Ανακατέψτε καλά, αφήστε για λίγο να «δέσουν» τα υλικά και είστε έτοιμοι να φτιάξετε τα δικά σας λουκάνικα.

Ταιριάσματα: Προσθέστε αλάτι τόσο σε βάρος όσα και τα μπαχαρικά ή ανάλογα με τη γεύση σας.

0%
Drag View Close play