Μείγμα για ρύζι Mπιργιάνι (Biryani)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η λέξη μπιριάνι ή μπιργιάνι (biryani) περιγράφει ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα ολόκληρης της ινδικής χερσονήσου, με βάση το ρύζι . Η ονομασία του προέρχεται από τη γλώσσα ουρντού (Urdu), που μιλιέται σε πολλές, κυρίως μουσουλμανικές, περιοχές της Ινδίας. Η ετυμολογία του ονόματος, η προέλευση της συνταγής, αλλά και η ακριβής σύνθεσή της αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας τόσο μεταξύ των ιστορικών της γαστρονομίας όσο και μεταξύ των μαγείρων. Παρότι έχουν δημιουργηθεί δεκάδες εκδοχές του πιάτου, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά, αλλά και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατοίκων, στη βάση όλων βρίσκεται το ρύζι, μαγειρεμένο μάλιστα σε ειδικό μεταλλικό σκεύος. Σε αυτό προστίθενται, κατά περίπτωση, κρέας (αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι), λαχανικά ή αυγά και απαραιτήτως ένα μείγμα μπαχαρικών, που κατά κάποιο τρόπο διαμορφώνει και τη γευστική ταυτότητα της συνταγής. Το είδος των μπαχαρικών, αλλά και η έντασή τους, διαφέρουν όχι μόνο από κοινότητα σε κοινότητα, αλλά και από νοικοκυρά σε νοικοκυρά.

Μορφή: Το μείγμα μπιργιάνι του Μπαχάρ έχει χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και συνδυάζει τουλάχιστον 15 διαφορετικά μπαχαρικά.

Αρώματα & γεύση: Διακρίνονται αρώματα διάφορων μπαχαρικών, όπως το γαρίφαλο, το πιπέρι, το καρδάμωμο, το φύλλο δάφνης, το τζίντζερ, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, δεμένα σε ένα αρμονικό σύνολο. Η γεύση του μείγματος είναι μεν καυτερή, αλλά σκεφθείτε ότι τελικά η ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί θα καθορίσει την ένταση του πιάτου.

Στην κουζίνα: Μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τα πιάτα με ρύζι και κρέας, αλλά και αρκετές μαρινάδες, χαρίζοντάς τους μια εξωτική και πικάντικη νότα.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, με το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, με τον φρέσκο και ξερό κόλιανδρο και με τον δυόσμο.

0%
Drag View Close play