Μείγμα για τζατζίκι

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το τζατζίκι, παρά την προέλευση του ονόματος από την τουρκική λέξη «cacık», είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως, ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι, στο οποίο προστίθεται αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και ελαιόλαδο.

Μορφή: Πρόκειται για μια κιτρινωπή σκόνη, που διαλύεται σε γιαούρτι σακούλας, σε αναλογία 50 γρ. σκόνης ανά 500 γρ. γιαουρτιού. Μετά την ανάμειξη, το μείγμα πρέπει να μείνει για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Αν σας φανεί σφιχτό, αραιώστε το με νερό ή/και λευκό ξίδι.

Αρώματα και γεύση: Χαρακτηριστικό άρωμα σκόρδου, πολύ ήπιο όμως σε ένταση, με νότες μπαχαρικών και μυριστικών. Στη γεύση υπάρχει και μια ελαφριά όξινη αίσθηση, που του δίνει ένταση.

Στην κουζίνα: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες με το τζατζίκι παρασκευές, όπως είναι η ινδική ραΐτα (raita), με τον φρέσκο κόλιανδρο και το δυόσμο, και η περσική μαστ-ο-κχιάρ (mast-o-khiar), με το δυόσμο και το πολύ ιδιαίτερο άοσμο σκόρδο της. Επίσης, για την παρασκευή της κρύας σούπας ταρατόρι, με προσθήκη όμως σημαντικά μεγαλύτερης ποσότητας νερού.

Ταιριάσματα: Το ελαιόλαδο, το ξίδι, ο φρέσκος άνηθος ή και το αλάτι, για όσους το επιθυμούν, μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση του τελικού μείγματος.

0%
Drag View Close play