Μείγμα Quatre épices

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

 

Ταυτότητα: Το μείγμα των τεσσάρων μπαχαρικών είναι μια από τις παλιές, προεπαναστατικές ίσως, σταθερές αναφορές της γαλλικής κουζίνας. Φαίνεται πως το όνομα και η σύνθεσή του σχετίζονται με το μπαχαρικό που στα ελληνικά λέμε μπαχάρι (Pimenta dioica), ενώ για τους Άγγλους είναι allspice και τους Γάλλους quatre épices. Το μπαχάρι, ειδικά όταν θερμανθεί, απελευθερώνει αρώματα πιπεριού, κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρίφαλου και ακριβώς αυτά τα μπαχαρικά αποτελούν τη βάση του μείγματος Quatre épices. Βέβαια, καθώς στο μπαχάρι αναγνωρίζουμε και αρώματα τζίντζερ, δεν λείπουν οι παραλλαγές που τα τέσσερα μπαχαρικά, γίνονται… πέντε.

Μορφή: Λεπτή πούδρα, με κίτρινο-καφέ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Στη μύτη προβάλλονται περισσότερο τα αρώματα του γαρίφαλου, του μοσχοκάρυδου, και λιγότερο του τζίντζερ και της κανέλας. Στο στόμα κυριαρχεί το γλυκό κάψιμο του πιπεριού.

Στην κουζίνα: Το πάντρεμα των μπαχαρικών δίνει μια σύνθεση θερμή και πλούσια αρωματική, που ταιριάζει με τα κόκκινα κρέατα, το φτερωτό κυνήγι, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά. Χρησιμοποιείστε το σε μαρινάδες ή δοκιμάστε το σε σάλτσες με τομάτα ή κόκκινο κρασί, αλλά και σε κέικ, ψωμιά, μπισκότα ή φουτοσαλάτες.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με τη δάφνη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τον κόλιανδρο και τους σπόρους μουστάρδας. Χρειάζεται λίγη προσοχή στις ποσότητες, καθώς τα αρώματα του γαρίφαλου και του μοσχοκάρυδου είναι αρκετά έντονα.

0%
Drag View Close play