Μείγμα Ρας-ελ-χανούτ (Rass el hanout)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το Ρας-ελ-Χανούτ (Ras-el-Hanout ή Raz-el-Hanout) είναι το μείγμα μπαχαρικών που κατ’ εξοχήν συνδέεται με την κουζίνα της βόρειας Αφρικής και ιδιαίτερα του Μαρόκου. Η ονομασία του στα αραβικά προέρχεται από το ras, που σημαίνει κεφάλι και hanout, που σημαίνει κατάστημα, επομένως καταλαβαίνουμε ότι το μείγμα περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο διαθέτει ή μπορεί να ετοιμάσει ο κάθε μαγαζάτορας. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η σύνθεσή του δεν είναι σταθερή, παρότι υπάρχει ένα γενικό μοτίβο, καθώς συμμετέχουν σε αυτή από 20 έως και 40 διαφορετικά βότανα, μπαχαρικά και μυριστικά. Παλιότερα μάλιστα, κάποιες εκδοχές του περιείχαν κανθαριδίνη, ένα επικίνδυνο αφροδισιακό που παράγεται από είδη σκαθαριών και απαγορεύθηκε στο Μαρόκο το 1990.

 

Μορφή: Καφέ-πορτοκαλί σκόνη, όπου ξεχωρίζουν μεγαλύτερα κομμάτια από αποξηραμένα τριανταφυλλάκια.

Αρώματα και γεύση: Το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το τζίντζερ, το πράσινο καρδάμωμο, τα γαριφαλόκαρφα, το μοσχοκάρυδο, τα τριαντάφυλλα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, συνδυασμένα με τέχνη, δημιουργούν ένα μεθυστικό αρωματικό σύνολο. Στη γεύση τα διαφορετικά πιπέρια και οι πιπεριές τσίλι δίνουν ένα «γλυκό» κάψιμο, που δένει τέλεια με τα πλούσια αρώματα.

Στην κουζίνα: Στην πραγματικότητα, το Ρας-ελ-Χανούτ λειτουργεί για τη βορειοαφρικανική κουζίνα όπως το garam masala για την ινδική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πλήθος πιάτων, από κους-κους και σούπες, μέχρι φαγητά μαγειρεμένα σε σκεύος ταζίν και κυνήγι. Ταιριάζει σε κάθε είδος κρέατος, αλλά και σε ψάρια, σε ρύζι, σε λαχανικά, αλλά και σε μαρινάδες.

Ταιριάσματα: Καθώς παραδοσιακά δεν περιέχει αλάτι θα χρειαστεί να το προσθέσετε, όπως επίσης σκόρδο και κρεμμύδι, αν θέλετε ή το ζητάει η συνταγή σας.  

0%
Drag View Close play