Μείγμα Τίκα (Tikka) σε σκόνη

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το tikka (τίκκα στα ινδικά σημαίνει κομμάτι κρέας) είναι ένα από τα δημοφιλή πιάτα στις κουζίνες της ινδικής χερσονήσου. Στην πιο διαδεδομένη εκδοχή του, περιλαμβάνει κομμάτια κρέατος, κυρίως κοτόπουλου, που ψήνονται στον ειδικό φούρνο tandoori (ταντούρι), περασμένα σε μικρές σούβλες, αφού πρώτα έχουν μαριναριστεί σε ένα μείγμα μπαχαρικών με γιαούρτι. Ακριβώς αυτό το μείγμα μπαχαρικών, που παίρνει το όνομά του από το πιάτο, σας προσφέρει το Μπαχάρ, για να φέρετε άρωμα Ινδίας στο τραπέζι σας. Και αν δεν διαθέτετε τον φούρνο ταντούρι, δεν πειράζει. Σε άλλες περιοχές ετοιμάζουν το ίδιο φαγητό σε ψησταριά με κάρβουνα, ενώ και το γκριλ του φούρνου θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Μορφή: Λεπτή, σαν πούδρα, σκόνη, με ζωηρό κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα. Η λεπτή υφή της τη βοηθάει να αναμειχθεί τέλεια με το γιαούρτι.

Αρώματα και γεύση: Στην πρώτη ανάγνωση βγαίνουν τα αρώματα του τζίντζερ, του μοσχοκάρυδου και του κόλιανδρου, ενώ σε δεύτερο επίπεδο αναγνωρίζεται το σκόρδο, το κύμινο και ίσως το καρδάμωμο. Η γεύση της σκόνης τίκκα είναι πλούσια, ελαφρά αλμυρή και αφήνει ένα μαλακό, σχεδόν εθιστικό, κάψιμο στο τελείωμα.

Στην κουζίνα: Ανακατέψτε τη σκόνη τίκκα με γιαούρτι, για να δημιουργήσετε μια πηχτή μαρινάδα. Με αυτή τη μαρινάδα καλύψτε τα κομμάτια του κρέατος (κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι), αφήστε τα στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον και μετά ψήστε τα. Πώς; Περασμένα σε μικρές μεταλλικές σούβλες, στα κάρβουνα, στο γκριλ, ακόμα και σε ραβδωτό τηγάνι (γκριλιέρα).

Ταιριάσματα: Όσο πιο όξινο είναι το γιαούρτι, τόσο περισσότερο θα αναδειχθούν τα αρώματα του μείγματος, αλλά και θα μαλακώσει το κρέας.

0%
Drag View Close play