Μείγμα Βαλτ, μείγμα αντί για αλάτι

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Από πολύ παλιά, όταν το αλάτι ήταν ακόμα ακριβό ή ήταν δύσκολο να το προμηθευτεί κανείς, οι γυναίκες αναζητούσαν τρόπους για να δώσουν περισσότερη γεύση στο φαγητό τους. Μάζευαν βότανα και σπόρους, που ήξεραν πως θα δημιουργούσαν την «ψευδαίσθησή» του, και με αυτά άρτυζαν το φαγητό τους. Το Μιξ Βαλτ είναι ένα σύγχρονο μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, φτιαγμένο από το Μπαχάρ για εκείνους που δεν θέλουν ή δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αλάτι στο φαγητό τους.

Μορφή: Το μείγμα Βαλτ, όπου κυριαρχούν οι κόκκοι από ροζ και μαύρο πιπέρι, ο κόλιανδρος και ο μαραθόσπορος, σε συνδυασμό με αποξηραμένα μυριστικά, όπως το δεντρολίβανο, θυμίζει στην όψη τα χωνευτικά μείγματα που προσφέρουν μετά το φαγητό στα ινδικά εστιατόρια.

Αρώματα & γεύση: Κυριαρχούν τα γλυκανισάτα αρώματα του μαραθόσπορου και τα πιο γλυκά του κόλιανδρου, ενώ η φυτικότητα των μυριστικών εξισορροπείται διακριτικά από τα πιπέρια. Η γεύση του είναι ευχάριστη και ήπια. Αν δεν προσθέσουμε καθόλου αλάτι, χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 κουταλιές για μια ποσότητα 4 μερίδων.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται σε μαρινάδες και σάλτσες για να ενισχύσει τη γεύση τους, αλλά είναι και ένα εξαιρετικό φυτικό υποκατάστατο του αλατιού. Προτείνεται και για πασπάλισμα του ψωμιού πριν μπει στον φούρνο ή για τον αρωματισμό του ελαιόλαδου ή της άρμης των τουρσιών.

Ταιριάσματα: Συνδυάζεται με σκόρδο, σάλτσα σόγιας και αποξηραμένες φλοίδες εσπεριδοειδών.

0%
Drag View Close play