Πάστα Τίκα (Tikka)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Στις κουζίνες της νοτιοανατολικής Ασίας συνηθίζουν να μαρινάρουν τα κρέατα πριν τα ψήσουν, σε μείγματα μπαχαρικών αναμεμειγμένα με γιαούρτι. Οι μαρινάδες αυτές έχουν συνήθως τη μορφή πάστας. Το μείγμα Τίκκα (Patak’s Tikka Spice Marinade) απαντά στην ανάγκη μιας έτοιμης πάστας μπαχαρικών, που θα αποδώσει τη γεύση του τίκκα, του πιο χαρακτηριστικού ίσως φαγητού της κουζίνας της Πενταποταμίας (Παντζάμπ, στη γλώσσα χίντι), μιας περιοχής που από το 1947 έχει μοιραστεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Μορφή: Η καστανοκόκκινη πάστα έχει μέτρια πηχτή σύσταση. Για να μαρινάρετε ½ κιλό κοτόπουλο, θα χρειαστείτε το ¼ της συσκευασίας των 300 γρ. στο οποίο θα προσθέσετε 70 γρ. γιαούρτι. Η ανοιγμένη συσκευασία μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου  6 εβδομάδες.

Αρώματα και γεύση: Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι η πάπρικα και ο ξερός κόλιανδρος. Η γεύση της δεν είναι καυτερή, ενώ στην επίγευση υπάρχει μια γλυκόξινη αίσθηση ταμάρινδου.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε τη για το μαρινάρισμα κρεάτων και πουλερικών.

Ταιριάσματα: Τα μυριστικά που της ταιριάζουν είναι ο φρέσκος κόλιανδρος, ο δυόσμος και ο πιπεράτος, πλατύφυλλος βασιλικός. Η γεύση της μπορεί να ενισχυθεί με πιο καυτερή πιπεριά τσίλι, καρδάμωμο, ξύσμα λεμονιού, φρέσκο τζίντζερ ή πάστα σκόρδου.

0%
Drag View Close play