Πιπέρι Πουλ Μπιμπέρ Τουρκίας

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Πουλ μπιμπέρ (Pul biber) στα τουρκικά, ή χαλέπικο πιπέρι (Ḥalabi fulful), ονομάζονται οι φολίδες (τα αποξηραμένα «λέπια») μιας ποικιλίας κόκκινης πιπεριάς, συγγενική με την πιπεριά του καγιέν. Ονομάστηκε χαλέπικη επειδή καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας, την εποχή που η πόλη ήταν σημαντικός σταθμός στον Δρόμο του Μεταξιού. Σήμερα, το μοναδικό χαλέπικο πιπέρι που διακινείται στις διεθνείς αγορές προέρχεται από περιοχές της γειτονικής νότιας Τουρκίας, όπου το πουλ μπιμπέρ καλλιεργείται εδώ και αιώνες. Γνωστό στην Τουρκία ως Pul Kirmizi Biber, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα δύο παρεμφερή τουρκικά κοκκινοπίπερα: το πιπέρι του Μαράς (Maraş/Kahramanmaraş Kırmızı Pul Biber) και το ισότ (Isot Biber), το πιο καυτερό κουρδικό πιπέρι της Ούρφα (Urfa biber), με πιο καφετιά λέπια.

Μορφή: Όσο είναι φρέσκα τα «λέπια», οι αποξηραμένες, μεγαλούτσικες φολίδες του πουλ μπιμπέρ διατηρούν το ζωηρό χάλκινο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους, το οποίο με τον χρόνο σκουραίνει.

Αρώματα & γεύση: Το άρωμα του πουλ μπιμπέρ είναι φρουτώδες και ελαφρά καπνιστό, με νότες κύμινου, γλυκόριζας και λιαστής τομάτας. Η ήπια καυτερή (10.000 SHU, στην κλίμακα Scoville) και φρουτώδης γεύση του είναι σχεδόν γλυκιά στο στόμα.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται κυρίως για να αρωματίσει σούπες και σάλτσες με τομάτα, τα ψητά κρέατα, τα κεμπάπ και τις πατάτες, τα πιλάφια, τις άζυμες πίτες, αλλά και τις πίτσες. Συμμετέχει στο τουρκικό μείγμα των κεφτέδων, το köfte, μαζί με γλυκό κοκκινοπίπερο, κύμινο, ξερό δυόσμο και ρίγανη.

Ταιριάσματα: Η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σουμάκι, το τζίντζερ, ο ξερός κόλιανδρος και το μακρύκοκκο πιπέρι δένουν όμορφα με τα αρώματα του πουλ μπιμπέρ.

0%
Drag View Close play