Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η μαύρη σταφίδα, αποτελεί μια ελληνική μοναδικότητα, αφού σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, προέρχεται από τη χώρα μας. Πρόκειται για τις αποξηραμένες στον ήλιο ρόγες της ποικιλίας σταφυλιού Μαύρη Κορινθιακή, μιας ποικιλίας διπλής χρήσης, που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και αξιοποιείται επίσης στην οινοποιία, κυρίως στα κρασιά της ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών. Η μαύρη σταφίδα υπήρξε, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, φτάνοντας να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% των συνολικών εξαγωγών της, ενώ φαίνεται πως η εμπορία της, με κέντρο τα λιμάνια του Κορινθιακού, είχε ξεκινήσει μερικούς αιώνες νωρίτερα. Η ονομασία σταφίδα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ασταφίς, ενώ το αγγλικό currants δημιουργήθηκε από την παραφθορά του Κόρινθος. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κατά κανόνα σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το φρέσκο σταφύλι και το κόκκινο κρασί, αλλά και σε εδώδιμες ίνες, βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία, θεωρείται μια σύγχρονη υπερτροφή με αρχαίες ρίζες.

Μορφή: Μικρές, αποξηραμένες ρόγες, με σκούρο μωβ, σχεδόν μαύρο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκιά γεύση, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων, με πολύ διακριτική και ευπρόσδεκτη οξύτητα. Παρά τη γλυκιά της γεύση όμως, η σταφίδα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Στην κουζίνα: Ευχάριστες όταν τις τρώει κανείς μόνες τους, οι μαύρες σταφίδες έχουν πολλές χρήσεις στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, ενώ δεν είναι λίγα και τα αλμυρά πιάτα, που κολακεύονται από τη συντροφιά τους.

Ταιριάσματα: Αγαπούν το ρούμι, το κονιάκ, τα γλυκά μπαχαρικά όπως η κανέλα,  και τα πικάντικα μυρωδικά όπως η δάφνη.

0%
Drag View Close play