Ταμαριν, σε πάστα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Ο Ταμάρινδος ή Οξυφοίνικας (Tamarindus indica), είναι ένας τεράστιος θάμνος, που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και είναι ιθαγενής στην τροπική ζώνη της Αφρικής. Από εκεί φαίνεται πως διαδόθηκε στην υπόλοιπη τροπική και υποτροπική ζώνη του πλανήτη, πριν από τόσο πολλά χρόνια, που έφτασε να θεωρείται ιθαγενής της Ινδίας και της νότιας Ασίας. Οι καρποί του προστατεύονται από ένα σκληρό περίβλημα σαν μακρύ «φασόλι» και περιέχουν μια χυμώδη, κολλώδη πούλπα, που περιβάλλει τους σκληρούς σπόρους του φυτού. Ακριβώς αυτή η πούλπα, με την ψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα και τρυγικό οξύ, που της δίνουν μια εντελώς ιδιαίτερη γεύση, έχει βρει πολλές χρήσεις στις κουζίνες της Αφρικής και της Ασίας. Η πάστα ταμάρινδου, που προέρχεται από τους πολύ ώριμους καρπούς, ώστε να μειωθεί η οξύτητά της, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της.

Μορφή: Μαλακή πάστα, με σκούρο καφέ-κόκκινο χρώμα, που περιέχει και τα σπόρια του καρπού.

Αρώματα και γεύση: Διακριτικά φρουτώδης και πικάντικη στη μύτη. Στο στόμα η επιθετική οξύτητα συναντά τη γλύκα, κάνοντάς την ιδανικό συστατικό για πρωτότυπα, εξωτικά πιάτα.

Στην κουζίνα: Διαλύστε την πάστα ταμάρινδου σε νερό, σουρώστε και χρησιμοποιήστε μόνο το υγρό. Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα δίνει τη γλυκόξινη γεύση στα πιάτα, ενώ στην Ινδία αποτελεί απαραίτητο υλικό στην ετοιμασία του χοιρινού vindaloo, μια συνταγή που είναι δημοφιλής και στα ανά τον κόσμο ινδικά εστιατόρια. Χρησιμοποιήστε τη οπουδήποτε θέλετε να δώσετε πλούσια, γλυκόξινη γεύση.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει πολύ με τις καυτερές πιπεριές, ενώ αγαπά το τζίντζερ, το σκόρδο, το κύμινο, το γαρίφαλο και το μπαχάρι.

0%
Drag View Close play