Μείγμα για χυλό Τεμπούρα, σε σκόνη

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η τεμπούρα είναι μια τεχνική μαγειρέματος, δημοφιλής στην Ιαπωνία και στην ευρύτερη περιοχή. Κομμάτια ψαριών ή λαχανικών βυθίζονται σε ένα χυλό από αλεύρι και στη συνέχεια τηγανίζονται σε πολύ καυτό –κατά κανόνα φυτικό– λάδι, για ελάχιστο χρόνο. Η τεχνική, όσο και αν ακούγεται περίεργο, ήταν το «δώρο» των Πορτογάλων ιεραποστόλων, που έφτασαν στην περιοχή του Ναγκασάκι κάπου στον 16ο αιώνα, φέρνοντας μαζί τους και τη συνήθεια να τηγανίζουν λαχανικά σε κουρκούτι. Με τα χρόνια, οι Ιάπωνες εξέλιξαν την τεμπούρα σε υψηλή τέχνη, καταφέρνοντας να δημιουργούν με το τηγάνισμα μια αέρινη, λευκή κρούστα γύρω από τα ψάρια και τα λαχανικά, αντί για τη χοντροκομμένη «ζύμη» των Πορτογάλων. Το μυστικό βρίσκεται στο μείγμα του χυλού, στη θερμοκρασία του νερού και στο ανακάτεμα. Το μείγμα του Μπαχάρ, που στηρίζεται στο σταρένιο αλεύρι, εγγυάται την επιτυχία.

Μορφή: Λευκή πούδρα που διαλύεται εύκολα.

Αρώματα και γεύση: Σχεδόν ουδέτερη αρωματικά, με ελαφρά αλμυρή γεύση.

Στην κουζίνα: Αν και η ιαπωνική παράδοση θέλει μόνο ψάρια, θαλασσινά και ορισμένα λαχανικά να μετατρέπονται σε τεμπούρα, αρκετοί σεφ πια τηγανίζουν με αυτή την τεχνική σχεδόν κάθε είδος κρέατος, κομμένο σε μικρά κομμάτια, και όλα σχεδόν τα λαχανικά. Για να έχετε μια πραγματικά αέρινη κρούστα, αναμείξτε το έτοιμο μείγμα τεμπούρα με παγωμένο νερό, σε αναλογία 1:1,5, ανακατεύοντας πολύ ελαφρά, μέχρι να σχηματισθούν στην επιφάνεια μικροί βώλοι. Βουτήξτε τα υλικά της επιλογής σας στο χυλό που δημιουργήθηκε και τηγανίστε, κατά προτίμηση σε σησαμέλαιο ή άλλο ελαφρύ φυτικό λάδι, προσέχοντας να μη στεγνώσουν ή μαυρίσουν.

Ταιριάσματα: Μπορείτε, αν θέλετε, να αρωματίσετε ελαφρά το έτοιμο μείγμα, με λεπτοτριμμένο κύμινο, τζίντζερ, πιπέρι, πιπεριά τσίλι ή όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει.

0%
Drag View Close play