Θρεψίνη (Σταφυλόκρεμα)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η ονομασία Θρεψίνη συνδέεται κατ’ αρχάς με ένα δημοφιλές τρόφιμο που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, προς το τέλος της δεκαετίας του 1940, παρότι ως κατηγορία προϊόντος ήταν νομοθετημένη από το 1932. Επρόκειτο για μια πυκνή κρέμα, με βάση το συμπυκνωμένο εκχύλισμα σταφίδας, γνωστό επίσης ως σταφιδίνη, που παρουσίασε στην αγορά μια βιομηχανία με έδρα τον Πειραιά.  Όσοι μεγάλωσαν στα χρόνια του ’50 ή στις αρχές του ’60, πιθανότατα θα θυμούνται τη γλυκιά γεύση της πάνω στο ψωμί, αληθινή πολυτέλεια στις δύσκολες εκείνες εποχές. Αργότερα η Θρεψίνη χάθηκε, αν και η σταφιδίνη ως υλικό της ζαχαροπλαστικής δεν σταμάτησε ποτέ να χρησιμοποιείται, για να επανέλθει, σχετικά πρόσφατα, ως υπερτροφή, αφού ανακαλύψαμε τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χυμού των σταφυλιών. Με την ίδια ονομασία, αλλά ως σταφυλόκρεμα πλέον, με βάση τον συμπυκνωμένο χυμό  σταφυλιών και διαφορετική σύνθεση, προσαρμοσμένη στη γεύση των σημερινών παιδιών, φιλοδοξεί να κερδίσει μια θέση στην καθημερινότητά μας.

Μορφή: Πολύ πυκνή κρέμα, με βελούδινη υφή, σε σκούρο καφέ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Στη μύτη θυμίζει ψημένο μούστο, ξερή σταφίδα και καραμέλα. Στο στόμα, η γλύκα παντρεύεται με μια απαλή οξύτητα, που δεν αφήνει το σύνολο να φτάσει στην υπερβολή.

Στην κουζίνα: Αλείψτε το σε ψωμί ή ακόμα καλύτερα σε κρουασάν,  χρησιμοποιήστε την σε γλυκά, προσθέστε την σε παγωτά ή σε γιαούρτι.

Ταιριάσματα: Αγαπά ιδιαίτερα τους ξηρούς καρπούς, τις νιφάδες δημητριακών και το ροζ πιπέρι.

0%
Drag View Close play