Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Βασικό συστατικό της σοκολάτας, το βούτυρο κακάο είναι η λιπαρή ουσία που προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακαόδενδρου (Theobroma cacao). Παρότι η ονομασία του δέντρου παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό θεών βρώμα, τροφή των θεών δηλαδή, η καταγωγή του βρίσκεται στο Μεξικό από όπου διαδόθηκε, εξημερωμένο πια, σε πολλές τροπικές και υποτροπικές ζώνες του πλανήτη. Ανθίζει και καρποφορεί ολόκληρο τον χρόνο και οι καρποί του, που μοιάζουν με μικρές μπάλες του rugby, περιέχουν μερικές δεκάδες σπόρους ο καθένας. Οι σπόροι συλλέγονται, υφίστανται ζύμωση, αποξηραίνονται, καβουρδίζονται, αποφλοιώνονται και μετατρέπονται σε πάστα, από την οποία εξάγεται το βούτυρο κακάο. Αυτό το βούτυρο θεωρείται από τα σταθερότερα φυτικά έλαια, καθώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει του επιτρέπουν να μένει αναλλοίωτο για περισσότερο από δύο χρόνια. Επίσης, η ιδιότητά του να λιώνει σε θερμοκρασία λίγο χαμηλότερη από αυτή του ανθρώπινου σώματος, το κάνει χρήσιμο στη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων.

Μορφή: Μικρές «παστίλιες» με υποκίτρινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Διακριτικά αρώματα κακάο στη μύτη και πλούσια, λιπαρή γεύση στο στόμα.

Στην κουζίνα: Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σοκολάτα, να το χρησιμοποιήσετε σε παγωτά και smoothies ή να αντικαταστήσετε το ζωικό βούτυρο στο τηγάνι, καθώς αντέχει μέχρι περίπου τους 200ο C. Πολύτιμο επίσης στην περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, στα ηλιακά εγκαύματα και στην αντιμετώπιση των ραγάδων.

Ταιριάσματα: Χάρη στο λεπτό του άρωμα και τη λιπαρή αλλά ουδέτερη γεύση του, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.

0%
Drag View Close play