Αλάτι θαλασσινό μαύρο, σε νιφάδες

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Ήταν, μια φορά και έναν καιρό, η πλαγιά ενός ηφαιστείου, καλυμμένη με μαύρη λάβα, πλούσια σε ενεργό άνθρακα και η βροχή που έπεφτε δυνατή σε αυτά τα μέρη, παράσερνε τη λάβα μέχρι τη θάλασσα. Εκεί, λειτουργούσαν αλυκές, που το αλάτι τους χρωματιζόταν μαύρο και είχε ένα ελαφρύ καπνιστό άρωμα, γεγονός που το έκανε περιζήτητο. Όπως ήταν φυσικό, οι αλυκές εξαντλήθηκαν με τα χρόνια, όμως οι άνθρωποι έμαθαν την τεχνική να μιμούνται τη φύση, εμπλουτίζοντας το θαλασσινό νερό με ενεργό άνθρακα. Έτσι, το μαύρο θαλασσινό αλάτι προστέθηκε στο γευστικό μας οπλοστάσιο, δίνοντας χρώμα και άρωμα στα πιάτα μας.

Μορφή: Νιφάδες, σε σχήμα πυραμίδας, με λαμπερό μαύρο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Πολύ διακριτική παρουσία ιωδίου και καπνού στη μύτη, που γίνεται πιο έντονη στο στόμα. Παρότι περιέχει χαμηλότερο ποσοστό νατρίου σε σχέση με το κλασικό αλάτι, η αίσθηση της αλατότητας είναι υψηλή.

Στην κουζίνα: Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, στη θέση του κοινού αλατιού, στην πραγματικότητα είναι ένα αλάτι της «τελευταίας στιγμής», που μπαίνει στο πιάτο μόλις πριν το σερβίρισμα. Προτιμά τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα ανοιχτόχρωμα κρέατα, ενώ ταιριάζει επίσης στα ψητά λαχανικά και σε φρούτα, όπως το πεπόνι και το μάνγκο.

Ταιριάσματα: Όπως το κοινό αλάτι, ταιριάζει με όλα και νοστιμίζει τα πάντα.

0%
Drag View Close play