Αγγελική, ρίζα αποξηραμένη

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η Αγγελική (Angelica archangelica ή Angelica officinalis) είναι ένα  από τα λίγα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, με καταγωγή από τις Σκανδιναβικές χώρες. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον άνηθο, τον μάραθο, τον μαϊντανό, το καρότο και πολλά ακόμα είδη λαχανικών και αρωματικών, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τον καλλωπιστικό θάμνο Pittosporum tobira, που λέμε Αγγελική στα ελληνικά. Στα χρόνια του Μεσαίωνα εκτιμήθηκε πολύ για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, θεωρήθηκε μάλιστα πανάκεια από κάποιους λαούς που πίστευαν ότι προστατεύει ακόμα και από την πανώλη. Άλλωστε ο θρύλος θέλει να δόθηκε ως δώρο στους ανθρώπους από τον αρχάγγελο Μιχαήλ, εξ ου και η ονομασία της. Διετές φυτό, που αγαπά το κρύο και την υγρασία, με πολύ αρωματικά, πρασινωπά άνθη, που σχηματίζουν ένα είδος ομπρέλας. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως οι αποξηραμένες ρίζες της, ενώ τα άνθη και οι τρυφεροί βλαστοί της γίνονται γλυκά και οι καρποί της αποτελούν βασικό αρωματικό συστατικό σε λικέρ όπως η Chartreuse και η Bénédictine.  

Μορφή: Μικρά κομμάτια ρίζας, με ανοιχτό καφέ και μπεζ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Λεπτά και φίνα αρώματα, που παραπέμπουν σε γλυκάνισο και  λεμόνι, αλλά έχουν και μια πιπεράτη πλευρά. Στο στόμα επανέρχονται τα ίδια αρώματα, ενώ η γεύση συνδυάζει την ορεκτικά υπόπικρη αίσθηση, με δροσιστική φρεσκάδα, που θυμίζουν μέντα. 

Στην κουζίνα: Η αποξηραμένη ρίζα της Αγγελικής αρωματίζει ζωμούς και σάλτσες, ειδικά για ψάρια και κοτόπουλο. Πολλοί τη χρησιμοποιούν σε αφέψημα, για να εκμεταλλευθούν τις τονωτικές και χωνευτικές ιδιότητές της.

Ταιριάσματα: Αγαπά το λεμόνι, τη ζάχαρη και όλα τα λεπτά μυρωδικά.

0%
Drag View Close play