Ταυτότητα: Το αστεροειδές γλυκάνισο κατάγεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το περικάρπιο των καρπών του δέντρου Illicium verum, που συναντάται ως αυτοφυές σε αυτές τις χώρες. Επομένως, δεν έχει καμιά σχέση με το κοινό γλυκάνισο ή άνισο (Pimpinella anisum), εκτός βέβαια από τη συγγένεια των αρωμάτων. Παρότι το αστεροειδές γλυκάνισο χρησιμοποιήθηκε πολύ νωρίτερα στην ποτοποιία και την αρωματοποιία, έγινε ευρέως γνωστό στη Δύση με τη διάδοση της κινέζικης κουζίνας, λόγω του κυριαρχικού του ρόλου στο «μείγμα των 5 μπαχαρικών».
Μορφή: Το σχήμα του θυμίζει μικρό αστέρι –άλλωστε σε αυτό χρωστάει το μισό του όνομα– που καθώς αποξηραίνεται σκληραίνει και παίρνει καφεκόκκινο χρώμα.
Αρώματα & γεύση: Στη μύτη, διακρίνονται νότες μάραθου και γλυκόριζας, ενώ η ζεστή γεύση του είναι γλυκιά και πικάντικη, με έντονο τελείωμα γλυκάνισου.
Στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σούπες, σάλτσες για χοιρινό ή πάπια, αλλά και μαρινάδες για κυνήγι. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό πολλών ανατολίτικων μειγμάτων μπαχαρικών, ενώ στη ζαχαροπλαστική συνδυάζεται με τη σοκολάτα ή τα εσπεριδοειδή. Επειδή η γεύση του είναι έντονη, η προτεινόμενη δοσολογία είναι μισό ή το πολύ ένα ολόκληρο αστεράκι.
Ταιριάσματα: Συνδυάζεται με κανέλα, πιπερίτσες τσίλι, ξερό κόλιανδρο, πιπέρι Σετσουάν, γλυκάνισο, μανταρινόφλουδες και μαραθόσπορο.