Μασίς (Macis) ανθός μοσχοκάρυδου

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ιστορία προέλευση: Το περικάρπιο –και όχι άνθος του μοσχοκάρυδου, όπως συνήθως ονομάζεται εσφαλμένα– είναι η λεπτή, κόκκινη μεμβράνη που περιβάλλει τον πυρήνα του καρπού της μοσχοκαρυδιάς (Μυριστική η ευώδης, Myristica fragrans), δέντρου ιθαγενούς των νήσων Μολούκες της Ινδονησίας. Τον 6ο μ.Χ. αιώνα οι Άραβες έφεραν για πρώτη φορά από την Ινδία το μοσχοκάρυδο και το περικάρπιό του στην Κωνσταντινούπολη, από όπου πέρασε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μορφή: Όσο το περικάρπιο είναι φρέσκο, το χρώμα του είναι κόκκινο. Καθώς αποξηραίνεται στον ήλιο γίνεται αχνό πορτοκαλί προς το μπεζ και, όπως είναι εύθραυστο, χωρίζεται σε λωρίδες, οι οποίες διατηρούν καλύτερα από τη σκόνη τα αρώματά τους.

Αρώματα & γεύση: Τα αρώματα, ίδια με του μοσχοκάρυδου αλλά πιο λεπτά και πιο γλυκά, κινούνται μεταξύ πιπεριού και κανέλας. Η μόνη διαφορά τους εντοπίζεται στην ελαφρά πικρή επίγευση του περικάρπιου, η οποία τονίζει τις γεύσεις που συνδυάζονται μαζί του.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται προς το τέλος του μαγειρέματος σε σούπες, ρύζια, λαχανικά, αβγά και στις πίκλες. Συμμετέχει σε μείγματα μπαχαρικών, όπως γκάραμ μασάλα, κάρι, μείγμα των 4 μπαχαρικών και σε αρκετές εκδοχές του ρας-ελ-χανούτ, ειδικά όσων έχουν πολλά συστατικά. Στη ζαχαροπλαστική συνδυάζεται καλά με τη σοκολάτα, τις μηλόπιτες και τα μαγειρεμένα φρούτα.

Ταιριάσματα: Συνδυάζεται με το γαρύφαλλο και το πιπέρι. Απαλύνει την ένταση του σκόρδου, ενώ στη ζαχαροπλαστική ταιριάζει με τη βανίλια, το τόνκα και τη σοκολάτα.

0%
Drag View Close play