Μπούκοβο πράσινο (Jalapeño)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το πράσινο μπούκοβο προέρχεται από τους καρπούς της πιπεριάς Χαλαπένιο (Jalapeño), που συλλέγονται πριν ωριμάσουν και αποξηραίνονται. Η Χαλαπένιο είναι ένα από τα πολλά είδη του γένους Capsicum annuum και ήταν γνωστή στους Αζτέκους, εκατοντάδες χρόνια πριν την έλευση των Ισπανών στο Μεξικό, που παραμένει μέχρι σήμερα το σημαντικότερο κέντρο καλλιέργειάς της. Στους Ισπανούς πάντως χρωστάει και το όνομά της, που προέρχεται από την πόλη Jalapa, στην επαρχία Βέρα Κρουζ. Όταν οι καρποί της Jalapeño ωριμάσουν, παίρνουν κόκκινο χρώμα και συνήθως χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της καπνιστής πιπεριάς Chipotle.

Μορφή: Το μπούκοβο αυτό είναι μείγμα ψιλοκομμένων κομματιών αποξηραμένης πράσινης πιπεριάς χαλαπένιο, μαζί με ελάχιστα σπόρια.

Αρώματα & γεύση: Το άρωμα του πράσινου μπούκοβου είναι γήινο, με φυτικές νότες και η γεύση του πικάντικη, χωρίς να φθάνει στα άκρα. Είναι μέτρια αρκετά καυτερό και η έντασή του κυμαίνεται από 2.500 έως 10.000 μονάδες της διεθνούς κλίμακας Scoville, ανάλογα με τις καλλιεργητικές πρακτικές και τις κλιματικές συνθήκες κάθε χρονιάς.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται σε πιάτα και σάλτσες με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική, όπως το τσίλι κον κάρνε, η Salsa Verde, η σάλτσα αβοκάντο ή η σάλτσα καλαμποκιού, που ταιριάζει με τα τάκος, τα μπουρίτος και τις κεσαδίγιας. Συμμετέχει σε μείγματα μεξικάνικων μπαχαρικών, σε άλμη για πίκλες ή μπορεί να την πασπαλίσει κανείς στα τάκος, σε ομελέτες, στο ψητό κοτόπουλο και τα spare ribs, πάνω από πίτσες και σε σεβίτσε ψαριών.

Ταιριάσματα: Συνδυάζεται με τα περισσότερα μπαχαρικά, αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα με το ξερό κόλιανδρο, το γάλα καρύδας, το δαφνόφυλλο και το ξύσμα του λάιμ.

0%
Drag View Close play