Πιπέρι Κουμπέμπ (Cubeb), σε κόκκους

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το πιπέρι Κουμπέμπ ή Κουμπέμπα κατάγεται από την Ιάβα της Ινδονησίας, που παραμένει, μαζί με τη γειτονική Σουμάτρα, το κύριο κέντρο παραγωγής του. Πρόκειται για τους αποξηραμένους καρπούς του θάμνου Piper Cubeba, που ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των πιπεριδών. Το όνομά του το χρωστάει μάλλον στους Άραβες, που το διέδωσαν στην Ευρώπη και την Αφρική, ως ένα φθηνότερο υποκατάστατο του μαύρου πιπεριού. Μετά τον 17ο αιώνα, η χρήση του στην Ευρώπη περιορίστηκε, ο ιδιαίτερος όμως χαρακτήρας του τού εξασφαλίζει μια θέση στην κουζίνα των φανατικών «μπαχαρόφιλων».

Μορφή: Οι κόκκοι του κουμπέμπ μοιάζουν με του μαύρου πιπεριού, μόνο που έχουν ένα μικρό κοτσανάκι στην άκρη τους, ενώ το χρώμα τους κινείται ανάμεσα στο σκούρο γκρι και το μαύρο.

Αρώματα & γεύση: Το κουμπέμπ έχει ζεστό και ευχάριστο πιπεράτο άρωμα, με νότες μπαχαριού και ευκάλυπτου. Η γεύση του είναι ελαφρά όξινη και μέτρια καυτερή, ενώ το επίμονο τελείωμα θυμίζει πάλι μπαχάρι.

Στην κουζίνα: Συμμετέχει στα περισσότερα ινδονησιακά μείγματα κάρυ, κάποιες φορές στα αραβικά ρας-ελ-χανούτ και στο γαλλικό μείγμα των τεσσάρων μπαχαρικών, ενώ το συναντάμε και στις βορειοαφρικανικές κουζίνες. Ταιριάζει καλά με σάλτσες για κρεατικά, τυρί και διάφορα λαχανικά, όπου μπορεί να αντικαταστήσει το μπαχάρι για ένα πιο πιπεράτο αποτέλεσμα.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το καρδάμωμο, την κανέλα, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, τον κουρκουμά και τα φύλλα του κάρυ.

0%
Drag View Close play