Χρένο (Horseradish) αποξηραμένο, σε σκόνη

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το horseradish (Armoracia rusticana ή Αρμοράκια η αγροτική), που στα ελληνικά λέμε χρένο υιοθετώντας την μάλλον σλαβικής προέλευσης ονομασία του στην κεντρική Ευρώπη, είναι ένα ποώδες φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το κουνουπίδι, το ραπάνι (από εδώ προέρχεται το όνομα στα αγγλικά) και τη μουστάρδα. Ως άρτυμα χρησιμοποιείται η μεγάλη, σκληρή, κωνική ρίζα του, είτε φρέσκια, είτε συντηρημένη στο ξίδι, είτε αποξηραμένη, αφού μετατραπεί σε σκόνη. Η καταγωγή του φυτού τοποθετείται κάπου στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς αναφέρεται σε αιγυπτιακές και αρχαίες ελληνικές πηγές, που του αποδίδουν θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, ενώ αποτελεί μέρος της τελετουργίας του εβραϊκού πασχαλινού δείπνου. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, διαδόθηκε σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, όπου μέχρι σήμερα συμμετέχει σε πολλές παραδοσιακές συνταγές.

Μορφή: Πούδρα, που διαλύεται εύκολα, με υπόλευκο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Η πούδρα στην ξηρή της μορφή είναι σχεδόν ουδέτερη, όμως μόλις έλθει σε επαφή με υγρό, απελευθερώνει μια σειρά γήινων και πικάντικων αρωμάτων, που θυμίζουν σπόρους μουστάρδας. Η γεύση της είναι καυτερή, αλλά το κάψιμο διαρκεί για μερικά δευτερόλεπτα ή, όπως λένε, «μέχρι την επόμενη μπουκιά» και έχει πολλές ομοιότητες με το γιαπωνέζικο wasabi.

Στην κουζίνα: Ανακατέψτε το horseradish με ξινή κρέμα, γιαούρτι, μαγιονέζα ή βούτυρο, για να δημιουργήσετε σάλτσες που συνοδεύουν ψητά ή βραστά κρέατα, αλλά και καπνιστά ψάρια. Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε τη δική σας πάστα τύπου wasabi, για τα σούσι και τα γιαπωνέζικα πιάτα σας.

Ταιριάσματα: Το ξίδι, το λεμόνι, τα αυγά και το λάδι αναδεικνύουν τα αρώματα του.

0%
Drag View Close play