Δίκταμο, αποξηραμένα φύλλα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το δίκταμο (Origanum dictamnum) είναι ένα φρυγανώδες φυτό απόλυτα συνδεδεμένο με την Κρήτη. Γνωστό στο νησί και ως έρωντας, σταματόχορτο ή σταμνόχορτο φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε ήδη από τους Μινωίτες για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως βέβαια και αργότερα από όλους τους σπουδαίους γιατρούς της αρχαιότητας. Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από το όρος Δίκτη, της ανατολικής Κρήτης, ο θρύλος μάλιστα θέλει τον ίδιο το Δία, που ανατράφηκε σε αυτό το βουνό, να το χαρίζει στους ντόπιους σε ανταπόδοση της φροντίδας τους. Σε άγρια μορφή φυτρώνει σε απόκρημνες, δύσβατες, αλλά ηλιόλουστες πλαγιές, συνήθως από τα 300 μέτρα και πάνω, σε φτωχά και στεγνά εδάφη σε ολόκληρο το νησί. Σε παρόμοιες συνθήκες γίνεται και η καλλιέργειά του, κυρίως στις δυτικές πλαγιές της Δίκτης, με κέντρο το χωριό Έμπαρος, μια και ως απειλούμενο είδος απαγορεύεται η συλλογή του στη φύση.

Μορφή: Αποξηραμένα, σχεδόν στρογγυλά, χνουδωτά φύλλα, με ασημοπράσινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Χαρακτηριστικά, έντονα και επίμονα αρώματα, που θυμίζουν ρίγανη και μαντζουράνα. Η γεύση είναι πικάντικη με τα ίδια αρώματα να επαναλαμβάνονται.

Στην κουζίνα: Η μαγειρική του χρήση είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Αντίθετα, καθώς του αποδίδονται αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, αιμοστατικές και αρκετές άλλες ιδιότητες, έχει σημαντική θέση στη λαϊκή ιατρική. Δοκιμάστε το ως ένα ευχάριστο ρόφημα, σε αναλογία, περίπου, 10 γραμμάρια δίκταμο σε ένα λίτρο νερό. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης λίγο τσάι του βουνού (ακόμα καλύτερα κρητική μαλοτήρα αν βρείτε), ένα κομματάκι κανέλα και να γλυκάνετε με μέλι θυμαρίσιο. Πολλοί γέροι κρητικοί ισχυρίζονται πως αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με τη μαντζουράνα, το λεμόνι και τα γλυκά μπαχαρικά.

0%
Drag View Close play