Τσάι Florida fruit

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η συνήθεια των ανθρώπων να δημιουργούν ροφήματα χρησιμοποιώντας ρίζες, καρπούς, φύλλα και λουλούδια μάλλον είναι τόσο παλιά όσο και η παρουσία τους στη γη. Θέλοντας να αξιοποιήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες –πραγματικές ή φανταστικές, δεν έχει σημασία– των φυτών επινόησαν διάφορους τρόπους για να εκχυλίζουν τα συστατικά τους σε νερό. Στα ελληνικά οι λέξεις διάβρεγμα, έγχυμα, αφέψημα περιγράφουν μερικούς από αυτούς. Με τα χρόνια βέβαια δίπλα στην ανάγκη προστέθηκε και η ευχαρίστηση και έτσι δημιουργήθηκαν απολαυστικά μείγματα, που πέρα από τα όποια οφέλη για την υγεία, διέθεταν ωραία αρώματα και ευχάριστη γεύση. Μετά την εισαγωγή του τσαγιού στην Ευρώπη και την εξάπλωση της κατανάλωσής του, στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ο όρος τσάι στην καθημερινή του χρήση περιγράφει όλα τα ροφήματα που παρασκευάζονται με παρόμοιο τρόπο, παρότι τεχνικά επιτρέπεται μόνο για όσα προέρχονται από το τεϊόδεντρο (Camelia sinensis).

Μορφή: Πολύχρωμο μείγμα, όπου ανάμεσα στα άλλα, θα ξεχωρίσουμε τα κίτρινα πέταλα της καλέντουλας, τα κόκκινα του τριαντάφυλλου, κομμάτια ανανά, μήλου, πορτοκαλόφλουδας και μάνγκο, τους καρπούς του άρκευθου και της αγριοτριανταφυλιάς.

Αρώματα και γεύση: Μεθυστικό και πολύπλοκο αρωματικά, με κυρίαρχο το τριαντάφυλλο, το πορτοκάλι και το κεδροκούκουτσο. Στο στόμα παίζει ανάμεσα στη «γλύκα» του μάνγκο, την οξύτητα της αγριοτριανταφυλιάς και τη διακριτική πίκρα του πορτοκαλιού.

Στην κουζίνα: Για ένα χαλαρωτικό ζεστό ρόφημα, χωρίς καφεΐνη, βάλτε σε τσαγιέρα ή σε ανάλογο δοχείο με καπάκι 2 κουταλιές του τσαγιού από το μείγμα Florida fruit για κάθε φλιτζάνι και προσθέστε ανάλογη ποσότητα βραστού νερού. Σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε για 10 περίπου λεπτά. Σουρώστε και απολαύστε. Δοκιμάστε το και παγωμένο, αφήνοντας το μείγμα να εκχυλιστεί για 12 περίπου ώρες σε κρύο νερό, πριν το βάλετε στο ψυγείο.

Ταιριάσματα: Δεν χρειάζεται να προσθέσετε απολύτως τίποτα, εκτός ίσως από ζάχαρη ή μέλι.

0%
Drag View Close play