Φύκια για σούσι, σε φύλλο

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το σούσι, που στην παλιά γλώσσα της Ιαπωνίας σήμαινε «αυτό που έχει ξινή γεύση», πολύ πριν γίνει έδεσμα πολυτελείας, υπήρξε βασική πηγή πρωτεϊνών για τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας και ξεκίνησε ως ένας τρόπος συντήρησης των ψαριών μέσα σε ρύζι, όπου η γαλακτική ζύμωση του ρυζιού προστάτευε το ψάρι από την αλλοίωση. Με τα χρόνια, η τεχνική εξελίχθηκε και το σούσι απέκτησε δεκάδες παραλλαγές, με ή χωρίς ρύζι, με ψάρι, λαχανικά, φρούτα, ακόμα και κρέας, ωμά ή ψημένα. Στην πιο συνηθισμένη εκδοχή του, το maki sushi (από την ιαπωνική λέξη, που σημαίνει τυλίγω), λωρίδες ψαριού ή λαχανικών, μαζί με ξιδάτο ρύζι, τυλίγονται σε φύλλο από φύκι, παίρνοντας το σχήμα ενός ρολού με μήκος περίπου 20 εκατοστά. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις το φύλλο γίνεται «χωνάκι». Το φύκι που χρησιμοποιείται λέγεται στα ιαπωνικά nori και είναι ένα από τα πολλά είδη πορφύρας, μια βρώσιμη κόκκινη άλγη δηλαδή. Με ειδική επεξεργασία, που μοιάζει με την πρωτόγονη παραγωγή χαρτιού, μετατρέπεται στο γνωστό μας φύλλο για σούσι.

Μορφή: Πολύ λεπτό, αποξηραμένο φύλλο, με διαστάσεις περίπου 18×20 εκ. και χαρακτηριστικό, σκούρο πράσινο, σχεδόν μαύρο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Διακριτικά αρώματα θάλασσας, που επανέρχονται και στη  γεύση.

Στην κουζίνα: Το αποξηραμένο και στεγνό φύλλο του nori, καθώς απορροφά υγρασία από το ρύζι, μαλακώνει και γίνεται κολλώδες, συγκρατώντας έτσι σωστά το σούσι. Μπορείτε να θρυμματίσετε φύλλα nori σε γιαπωνέζικες σούπες ή ρυζομακάρονα για να προσθέσετε μια θαλασσινή νότα, αλλά και να διακοσμήσετε με αυτά τα εξωτικά πιάτα σας.

Ταιριάσματα: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποθήκευση, ειδικά μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, ώστε τα φύλλα να μην απορροφήσουν υγρασία, κάτι που μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα. Συνιστάται ένα πολύ ξηρό μέρος και η χρήση αφυγραντικού.

0%
Drag View Close play